Vaya Con Dios - concert de adio, la Bucureşti
Vaya Con Dios revine în luna martie 2013 în Capitală, pentru ultima întâlnire cu fanii. Un mix de lounge franţuzesc, melancolie languroasă şi ardoare tipică stilului gipsy pentru o seară perfectă, live la Sala Palatului, pe 15 martie 2013.
Grupul belgian îşi anunţa retragerea prin Farewell Tour. După concertele din 2009 si 2010, ambele la invitaţia promoterilor Events, Dani Klein şi colegii săi de trupă au decis să revină în România în cadrul ultimului lor turneu internaţional, prin care-şi iau adio de la fani. Trupa încheie astfel 27 ani de carieră glorioasă.
Turneele trupei au traversat globul, din Rusia până în Angola. Belgia a emis în 2008 o serie de timbre poştale “Vaya con Dios”, cu imaginea solistei Dani Klein. În total, trupa a înregistrat până acum vânzări ce depăşesc 7 milioane de albume şi 3 milioane de single-uri.
Povestea Vaya Con Dios a început în Belgia acum mai bine de douăzeci de ani. Anii `80 reprezentau epoca la care vocea solistei Dani Klein putea fi auzită în diverse spoturi radio sau în cluburi obscure, alături de trupă indie Arbeid Adelt. O epocă la care succesul se lăsă aşteptat. Până când Dani Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabasistul Dirk Schoufs, hotărăşte să pună bazele unei noi trupe. Împărtăşeau aceleaşi gusturi muzicale: jazzul, opera şi muzica gypsy... genuri nu foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles. Nouă trupa se numea Vaya Con Dios ("Du-te cu Dumnezeu"), nume preluat dintr-un documentar TV despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri măreţe de viitor – îşi propunea pur şi simplu să vadă cum sună atunci când amesteci rockul cu ritmurile latine, blues-ul, flamenco-ul şi şansonetele...
Cu albumul „Night Owls” din 1990, Vaya Con Dios ajunge să vândă milioane de albume. Influenţele spaniole s-au resimţit din plin pe primele două albume ale trupei, ce conţineau piese devenite hituri în întreaga lume: „Puerto Rico”, „Don’t Cry For Louie”, „Nah neh nah”. Muzica lor era o adevărată gură de aer proaspăt în comparaţie cu mainstream-ul anilor `80: avea culoare, soul, pasiune şi fler.
Sub presiunea celebrităţii, însă, trupa începe să se destrame. Willy Lambregt părăseşte trupă; Dirk Schoufs, partenerul lui Dani de scenă şi de viaţă, pleacă de asemenea din Vaya Con Dios şi moare la scurt timp. Devastată, Dani îşi strânge forţele şi lansează solo tulburătorul "Time Flies", urmat de un alt album la fel de melancolic, „Roots & Wings”. După care se aşterne o tăcere îndelungată, pauză în care îşi reface forţele, petrece timp cu prietenii şi familia, călătoreşte foarte mult, îşi cumpără o casă în Andaluzia, studiază psihanaliza, psihologia şi literatură şi chiar se înscrie la universitate.
Reîntoarcerea la muzica se produce în 1999, cu albumul "Purple Prose", şi apoi, şi mai hotărât, în 2004 cu "The Promise", care include hiturile „Je l’aime, Je l’aime” şi „Don’t Deny”. În 2006 este lansat cel mai semnificativ album al trupei, "The Ultimate Collection". El recompune istoria celei mai cunoscute trupe belgiene, care şi-a menţinut popularitatea, de-a rândul anilor, în rândul a milioane de fani europeni. Urmează, în 2007, “Comme On Est Venu”, un album integral în limba franceză.
Pe 15 martie, accesul în sala va fi permis începând cu ora 19.00, iar spectacolul va începe la ora 20.00. Biletele intră în vânzare începând cu 7 noiembrie şi sunt disponibile la preţurile de 120, 150, 190, 250 şi VIP 300 de lei, în funcţie de distanţa faţă de scenă. Tichetele se pot cumpăra online pe www.eventim.ro, sau prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Carturesti). Biletele pot fi achiziţionate şi în două raţe lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.