Valeriu Sterian şi Compania de sunet - Veac XX
Profit de ocazie şi, agăţându-mă de prima piesă a albumului, vă spun: Bun găsit.
Piesa cu care se deschide Veac XX mă duce cu gândul la un alt poet pe care îl îndrăgesc, Marin Sorescu, şi a lui scriere Am zărit lumina: „Sănătoşi? Voinici? Cum o mai duceţi cu fericirea?”. Diferenţa este că, aici, Sterian „aşteaptă răspunsul la întrebări”. Ne aşezăm apoi la un pahar de vorbă – ne povestim, ne aducem aminte, „filozofăm despre nimic” şi căutăm răspunsuri. În aceeaşi notă, constatăm că este, totuşi, secolul XX şi vrem pace, schimbare şi „judecată bună”. Dulce-amărui şi parcă împăcat cu sine urmează Iertare, după care vine, inevitabil, momentul de introspecţie, Dialog interior.
A şasea piesă de pe album, Priveliște fără bufon, are versurile semnate George Țărnea. Sonetul 149 (William Shakespeare), este tradus inspirat de Mihnea Gheorghiu, pe muzica semnată Valeriu Sterian şi Compania de Sunet. O piesă foarte dragă mie este Elegia treptelor. Nu se datorează doar textului (George Țărnea) şi vocii lui Sterian, ci şi faptului ca are un „country flavor”de care sunt îndrăgostit. Urmează Cântec, iar după asta o invitaţie spre a mă cunoaşte, uşor terifiantă, pe versuri de Adrian Păunescu, în Iluzia unei insule. În firescul lucrurilor, ne luăm rămas bun şi tragem o Concluzie.
Filozofia şi socialul sunt principalele teme pe care Valeriu Sterian le abordează într-o manieră poetică unică. Compania de Sunet, pentru acest album, este formată din: Dan Bădulescu (Sfinx, Roșu și Negru, Curtea Veche nr. 43) – chitară, Ioan Rangă – bas și Iulian Constantinescu, la tobe și percuție.