Quid Pro Quo. Status Quo
A trecut multă vreme de când am admirat ultima dată prestaţia unui public. Britanicii Status Quo au ridicat audienţa în picioare de la primele acorduri. Soft rock'n'roll all over Sala Palatului.
Recunosc cu mâna pe inimă: am pornit spre concert puţin reticentă. Urmărisem câteva înregistrări live, însă, fiind vorba despre o trupă destul de puţin mediatizată în România după anii 2000 şi care avea în spate un trecut glorios datând din '70-'80, aveam ceva emoţii privind atmosfera şi, de ce să nu fiu sinceră, potenţa muzicală.
Am ajuns odată cu ultimul gong. VH2, în deschidere. O atitudine rock însoţită de un instrumental bunicel (la o adică, Vladimir Pocorschi promite), însă cumva nenaturală. Versurile în limba română, de cele mai multe ori, sunt ca nuca-n perete. Trecem peste cele 30 de minute şi, la ora 21:00, Status Quo urcă pe scenă.
O desfăşurare impresionantă de Marshall-uri, patru chitare, clape şi tobe. Cei cinci membrii ai grupului par în formă. Primele acorduri ridică de pe scaune şase tineri de vreo 15 ani. Lor le-au urmat alţii. Tineri care ştiau versuri pe de rost. Tineri care au dat tonul şi celor mai în vârstă. După aproape o oră de concert, cei aproximativ 2.000 de oameni din Sala Palatului fredonau şi dansau fără semne de oprire. Aproape fără pauză a curs şi setlistul trupei. Am ascultat toate hiturile, dar şi piese de pe cel mai nou album, lansat în 2011, Quid Pro Quo (Asta pentru Aia, o traducere mot a mot). Vocile s-au uzat în timp, însă profesionalismul a avut un cuvânt greu.
Solouri de chitară, joc de scenă, prezenţă şi umor englezesc, eleganţă/stil, aceşti dandies de 60+ au arătat ce însemnă forţă şi "antrenament". O altă caracteristică ar putea fi şi manierismul, însă energia pe care au insuflat-o şi pe care au primit-o a făcut din live-ul Status Quo un show.