Jazz Point: Mălin Cristache
O muzică ce probabil nu spune mare lucru multora, manouche, cunoscut și ca gipsy jazz, este tot mai prezent în unele cluburi bucureștene.
Am stat de vorbă cu Mălin Cristache, fondatorul trupei Hot Club de Bucharest, afiliat comunității Hot Club-urilor din lume.
După ce a studiat alături de Marius Popp și a avut un proiect serios de hard bop / bebop, din pricina obișnuinței publicului de a asculta numai piese „pe val” și simple, și contrar voinţei lui Mălin, care dorea să cânte piese mai complexe, dar care nu erau bine primite, acesta s-a retras spre o altă ramură a jazzului.
„Mă nemulțumea faptul că oamenii plecau obosiți… Nu îi vedeam fericiți de ce vedeau, nu erau mulţumiți și relaxați”.
Punctul de plecare spre manouche a fost atunci când un prieten din Norvegia i-a făcut cadou DVD-ul lui Bireli Lagrene – Live Jazz a Vienne. „După vizionarea concertului, mi-am dat seama că am un drum”. Bucureștiul vechi și interbelic îl inspiră în compoziții, drept consecință, în 2008 a și compus piesa Swing de Bucharest, aducând astfel orașul în repertoriul jazz manouche internațional, primind feed-back pozitiv de peste granițe. Acesta va fi şi numele albumului care „cu puțin noroc va apărea anul acesta”. După 4 ani de „căutări și experimente”, proiectul lui Mălin de suflet, Hot Club de Bucharest, a ajuns la o „formulă finală care aduce calitate”.
Un alt proiect paralel, Mălin Cristache Cvartet, apărut acum un an, este ținut la nivel de atelier / workshop. Acesta are ca scop promovarea unor muzicieni necunoscuți publicului, inclusiv elevi ai săi (Sebastian Grosu, Andrei Gingirov, care își vor lansa proiectul în scurt timp). Ca un merit personal, anul trecut, 4 elevi de chitară au plecat cu bursă (pe filieră muzicală, bineînțeles) în Marea Britanie.
Cu bucurie, Mălin realizează că se formează un public fidel și că ușor, ușor fenomenul crește. Hot Club de Bucharest (Oana Ropotan, soția sa – vioară, Bogdan Tofeanu – chitară, Sebastian Grosu – chitară și Ștefan Iuga – contrabas) este un grup ce merită văzut și care, din proprie experiență vă spun, dă dependență. Le puteți asculta înregistrările pe site-ul malincristache.com sau pe hotclubdebucharest.ro. În fiecare miercuri, în club Zappa, și în fiecare vineri, în Morgan la Dud, le ascultați compozițiile proprii, dar și preluări după artiști manouche de renume, precum Django Reinhardt și Bireli Lagrene. Veți fi mai mult decât plăcut surprinși, credeți-mă!