Folclor reloaded - Nico de Transilvania
Nicoleta Cărpineanu, aka Nico de Transilvania, este unul dintre acele personaje ușor de invidiat pentru energia şi abilitatea de a duce la bun sfârşit proiecte dintre cele mai diferite. Muzică îmbinată imaginativ cu filmul și fotografia.
Despre numele de scenă ea însăşi mărturiseşte că a stârnit controverse printre cunoscuţi, însă tuturor le-a explicat că este și asta o formă de promovare a zonei în care a trăit până în urmă cu 12 ani.
Acum stă în Brighton, Anglia, mixează în cluburi şi organizează evenimente culturale, nopţi cu aromă de România, cum le numeşte, într-un amestec ingenios de muzică, film şi artă fotografică. Colaborează cu Institutul Cultural Român pentru seri de film care au loc în Marea Britanie, iar în Brighton, lunar, dă petreceri cu casa închisă, cel mai nou concept numindu-se Supermishto.
Nico mixează folclor, muzică balcanică şi swing cu elemente electronice, participând şi la multe festivaluri de renume din străinătate: Big Chill Festival, Secret Garden Party, Brighton Festival, B’Estival.
„Pentru mine, e vorba despre muzică. Nu mixez până la ultimul beat” , explică Nico performance-urile.
Totul a început în urmă cu şapte ani, în seara Stick It On, un fel de Battle of DJs. Atunci Nico i-a uimit cu setul său eclectic pe toți cei prezenţi într-unul dintre cele mai cunoscute cluburi din oraşul situat în comitatul Essex. A urmat difuzarea lui timp de o lună la radio și organizarea unei seri permanente – Balkaneasca, unde invitaţii erau primiţi cu câte un shot de vişinată, iar din decor nu lipseau păpuşi îmbrăcate tradiţional. Alături de platane, îi stau de fiecare dată instrumentişti profesionişti, mai mult sau mai puţin cunoscuţi.
A colaborat cu Shukar Collective, dar şi cu Gogol Bordello, i-ar plăcea să mixeze alături de Şuie ori Subcarpaţi, dar şi să combine ritmurile electro-balcanice cu cele tradiţionale interpretate de Grigore Leşe. Pe maestru l-a cunoscut în timp ce lucra pentru documentarul produs de britanici „Wild Carpathia”. În România, petrecerile DJ-ului transilvănean au fost mai puţine.
„Muzica asta e prea aproape de casă. Românii sunt prea obişnuiţi cu ea”. Nico mixează, de regulă, în Cluj, Braşov şi Bucureşti, de câteva ori pe an.
La 31 de ani, Nico de Transilvania are o carieră de invidiat: a plecat din Zalău ca voluntar, a devenit profesor de Life Skills (pentru persoane aflate în pericol să-și piardă locuinţa), a studiat dansul, iar după o călătorie în India şi trei ani de studii în Anglia, a dobândit o diplomă de instructor yoga, ţinând acum cursuri studenţilor şi profesorilor universitari din Brighton.
Are în plan lansarea unei colecţii de modă, împreună cu un designer newyorkez, dar şi a unei cărţi de bucate, gătitul fiind o altă pasiune a sa.