[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 2/11/2011
Festivalul

Festivalul "Viața e frumoasă", între 10 şi 20 noiembrie, la Bucureşti

Festivalul internațional al artelor spectacolului muzical, "Viața e frumoasă", aflat anul acesta la a patra ediție, îmbină diverse stiluri muzicale cu tangoul, teatrul și cabaretul. În perioada 10-20 noiembrie, nume consacrate urcă pe scenele bucureștene.

Muzică


Ornella Vanoni

Ornella Vanoni este una dintre cele mai titrate interprete italiene de pop. La 74 de ani, susține concerte cu sala plină, iar duminică, 13 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio va fi una dintre ele.

Emma Shapplin
După operă și rock, dar și cu ajutorul unor muzicieni ce aparțin unui areal larg de genuri, Emma Shapplin și-a creat propriul stil. O combinație între operă, poezie, trance, rock și synth-pop este ceea ce vom vedea luni, 14 noiembrie, ora 19.00, la Sala Palatului.

The Tiger Lillies
Cabaretul Negru revine la București. Percuții, acordeon, bas și ukulele sunt însemnele celor trei britanici de la The Tiger Lillies. Joi, 17 noiembrie, ora 19.00, îi revedem la Sala Radio.


Richard Galliano
Acordeonistul francez Richard Galliano aduce un tribut compozitorului Nino Rota, creatorul partiturilor unor filme de referință semnate de Fellini, Coppola, Visconti și Zeffirelli.  Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, pe scena Teatrului Național de Operetă Ion Dacian.

               
Old Fish Jazzband

O seară ragtime jazz cu berlinezii Old Fish Jazzband, care revin acum la București. Joi, 17 noiembrie, ora 17.00, pot fi văzuți în Pasajul Universității, pentru ca vineri, 18 noiembrie, și sâmbătă, 19 noiembrie, de la aceeași oră, să ajungă în Centrul Vechi. Muzicienii germani încheie festivalul la Restaurantul Burebista, performând de la ora 22.00.

 

Teatru


Workcenter-ul lui Jerzy Grotowski și Thomas Richards

Pe Jerzy Grotowski îl interesa substanţa a ceea ce poate fi numit teatru. Încerca să ajungă la esenţă. În anii ’60, pornind de la lucrul în Teatrul Laborator, a formulat ideea de teatru sărac. Singurul lucru necesar pentru apariţia unei creaţii teatrale este actorul. Munca în Laborator urmărea eliberarea actorului de orice fel de rezistenţă din partea corpului. Gestul şi corporalitatea deveneau instrumente ale manifestării spiritului.

Thomas Richards este principalul colaborator al lui Grotowski la „Workcenter of Jerzy Grotowski”, fondat în 1986, la solicitarea Centrului de Experiment şi Cercetare Teatrală din oraşul italian Pontedera (în Toscana). În 1996, la dorinţa lui Grotowski, în titulatură, alături de numele său a fost adăugat şi cel al lui Thomas Richards. Acesta a continuat experimentele începute împreună şi după 1999, anul dispariţiei lui Grotowski. Lucrează cu actori din întreaga lume.


În cadrul Festivalului „Viaţa e frumoasă”, Thomas Richards şi echipa de cercetare „Arta ca vehicul” vor susţine, la Bucureşti, un workshop, în perioada 8-11 noiembrie, prin care îşi propun să exploreze comportamentul organic (relaţionarea, contactul, intenţia, acţiunea şi reacţiunea) şi să identifice diferenţa dintre simpla mişcare sau activitate şi acţiunea reală, vie. În 19 noiembrie, va avea loc o proiecţie video Action in Aya Irini, urmată de o discuţie cu Thomas Richards.


The Living room

Un performance urmăreşte reacţia omului într-un anumit spaţiu. Publicul este invitat într-un living room, unde toţi sunt bine-veniţi. Ceea ce este interesant este modul cum reprezentaţia se modifică în funcţie de relaţiile dintre cei prezenţi şi de reacţiile lor.

Cum putem să umplem de viaţă cameră noastră? Cum putem fi unul cu celălalt în aşa fel încât cotidianul să alunece în non-cotidian? Întâlnirea cu o astfel de experienţă este un caz aparte, pentru că te poartă printre tradiţii, bazându-se pe cântece vechi, ritualuri şi texte care te pun faţă în faţă cu tine sau cu alţii.

Regia: Thomas Richards, Echipa Workcenter: Benoît Chevelle, Jessica Losilla Hébrail, Teresa Salas, Philip Salata, Cécile Richards și Thomas Richards, 15, 16, 17 noiembrie, ora 20:30, Teatrul Odeon

 

Alte evenimente în festival

Pentru un scurt respiro, între spectacole căutați în programul festivalului lansările de carte. În foaierul Teatrului Național de Operetă Ion Dacian îl puteți întâlni pe Ion Moldovan, autorul vo­lumelor Alfredo Pascu, Lucian Vlădescu, Bianca Ionescu.

Adriana Teodorescu, organizatoarea atelierului de creativitate „Viața e frumoasă!”, vă invită în perioada 12-18 noiembrie la expoziția de prezentare a lucrărilor realizate de copiii participanți la atelier.

Tot pentru copii se pregătesc și alte ateliere: „ABC-ul în teatru”, atelie­rul de invenţie muzicală, precum și „Teatrul de Umbre”. Totul, la Studio Copii.

Conferinţele ediţiei 2011 includ prezentări şi dezbateri. „De la piesa de teatru la musical. Contribuţii româneşti la istoria şi devenirea genului” este una dintre temele meselor rotunde și întâlnirilor dintre artiști și public. Sunteți invitați la discuții miercuri, 16 noiembrie, de la ora 16.00, la Hotel Intercontinental.