Duke Ellington Orchestra revine la Bucureşti
Condusă de Paul Mercer, nepotul „Ducelui”, big-bandul Duke Ellington Orchestra revine la Bucureşti, ducând mai departe moştenirea jazz a lui Ellington.
În aceeaşi formulă de mai bine de opt ani, Duke Ellington Orchestra a susţinut peste 20.000 de reprezentaţii în întreaga lume.
Trupa, care a debutat sub numele de The Washingtonians în 1923, a reunit de-a lungul vremii o seamă de instrumentişti de excepţie, tineri, dar şi veterani ai genului, cum era trompetistul Barrie Lee Hall Jr. Duke Ellington Orchestra, cum a fost numită ulterior, a devenit sub conducerea maestrului una dintre cele mai influente banduri din istoria jazzului, atingându-şi vârful creativ în anii ‘40.
Duke Ellington îşi numea creaţia mai degrabă muzică americană decât jazz, şi îi plăcea să-i descrie pe cei care l-au influenţat ca fiind „dincolo de orice încadrare”. Pionier al genului, „Ducele” a adus o contribuţie definitorie la inaugurarea erei swing (It Don’t Mean A Thing, 1943).
De asemenea, pentru cei care-l cunosc prea puţin, a fost şi un inovator: a folosit vocea umană ca instrument muzical, punând accentul pe contrastul dintre notele înalte şi cele joase, utilizând frecvent tonalităţi de blues, într-un stil numit jungle music.
A semnat mai mult de 2.000 de cântece şi compoziţii: jazz, muzică religioasă, muzică clasică. A compus coloana sonoră a patru filme şi a cântat alături de artişti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra şi Ella Fitzgerald.
Concert Duke Ellington Orchestra
10 noiembrie, ora 20.30, Sala Palatului.
Preţ bilete: 100, 140 şi 180 lei