[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Patricia Marinescu publicat la: 19/05/2014
Bucureşti Interviu

„Colaj”, o partidă bună făcută de jucătorul TiPtiL

„Colaj”, o partidă bună făcută de jucătorul TiPtiL

TiPtiL se pregătește să lanseze primul album de studio. „Colaj” va vedea lumina zilei pe 22 mai, printr-un concert la Studio Hermes din București. În urmă cu patru zile, cei cinci TiPtiLi au dat publicității și un nou videoclip.

„Imaginea ta”, realizat de Tudor Olaru, este încă un motiv pentru care am stat de vorbă cu membrii formației.

Bujor, care este imaginea ta muzicală preferată?

Este una acustică, sensibilă, lentă, sfâșietoare și, totodată, delicată, puternică, deși în registrul piano. E cu lumini bleu, albe, dar și cu mult întuneric.

Care sunt așteptările legate de noul material de studio?

Așteptarea principală este ca noul material să nu mai aștepte atât de mult până va fi pus pe viitorul album.

Crețu, satisfacția de a face muzică și de a cânta în fața unui public entuziast este cu atât mai mare cu cât cânți pe un instrument creație proprie?

Da, satisfacția este mare atunci când cânți cu un instrument făcut de tine și crește atunci când vezi că și publicul apreciază sound-ul și designul. Procesul de fabricație... pare simplu, dar totul începe cu sunetul pe care îl cauți la instrumentul respectiv. De acolo începi să alegi tipul de lemn și accesoriile pe care să le folosești. În rest, proiectare, pregătire, muncă multă și atenție. Nu intru în detalii pentru că asta ar însemna să scriem unul sau două volume destul de mari.

Într-un cuvânt, TiPtil este ... ATITUDINE!

Ciprian, cum ai descrie pe scurt secția ritmică a TiPtiL?

L-am cunoscut pe Bujor în urmă cu mai bine de 10 ani, perioadă în care am cântat împreună în toate proiectele muzicale la care am participat ca toboşar, astfel încât putem asimila relaţia noastră – muzical vorbind – unui mariaj de succes, care, aşa cum toţi cunoaştem sau putem intui, prezintă şi momente tensionate, dar care se întemeiază pe virtuţile, calităţile pe care i le recunoşti celuilalt cu prioritate în faţa defectelor. Asta în plan uman. Profesional vorbind, ne simţim bine împreună, atât în înţelesul de stare, cât şi în sens muzical, sinonim cu anticipaţia. De cele mai multe ori, exprimarea fiecăruia prin muzică anticipează intenţiile celuilalt. Este genul de situaţie pe care o pot înţelege cu uşurinţă cei care au petrecut suficient timp cu un interlocutor, într-un tip de parteneriat consolidat în timp şi fundamentat pe pasiuni, antipatii, interese, scopuri, de cele mai multe ori, comune.

Știu că ești un bun jucător de șah, care este mutarea cheie în ceea ce privește albumul Colaj?

În primul rând, aş vrea să spulber mitul jucătorului bun de şah care sunt. Îmi place şahul şi joc cu plăcere de ori de câte ori am prilejul, fără ca asta să mă califice drept un bun jucător. Dar, ca să dau curs amabilităţii dumneavoastră, pot descrie albumul „Colaj” ca o partidă bună făcută de jucătorul TiPtiL, în care există o colaborare optimă între piesele proprii, situaţie  care permite o dezvoltare a jocului care să culmineze cu un succes. Ştiţi, în şah, există situaţii în care, deşi jucătorii pleacă egali din punct de vedere material, piesele unuia pot fi mutate, prin maiestria acestuia, într-o  manieră în care să permită dezvoltarea jocului propriu şi stânjenirea jocului adversarului şi care, dacă este valorificată corect poate conduce la victorie. Altfel spus, degeaba ai o regină pe tablă dacă nu ştii să o valorifici, degeaba ai două turnuri dacă nu ştii cum să le implici constructiv în joc sau dacă pionii proprii împiedică dezvoltarea unor piese mai importante: cai, nebuni. Astfel, albumul „Colaj” este rezultatul unei partide jucate inspirat, în care piesele proprii sunt optim valorificare, între care există o bună colaborare şi care a produs şi un rezultat estetic atrăgător. Îmi place să cred, rămânând între coordonatele propuse de dumneavoastră, că albumul este o partidă nemuritoare precum cele ale lui Adolf Anderssen.

Silvana, care este cheia succesului unui solist?

Depinde ce înţelegem prin succes: o cântare reuşită, un număr cât mai mare de albume sau o carieră de câteva decenii în spate. Pentru oricare dintre aceste situaţii, succesul a venit ca urmare a unui cumul de factori. Cred însă cu tărie că adaptabilitatea este un factor necesar succesului oricărui solist.  Adaptarea mesajului artistic la publicul actual reprezintă un ingredient cheie pentru a te face „auzit”. Nu în ultimul rând, trebuie să fii aproape de publicul tău. El este evaluatorul suprem: te notează prin like-uri, share-uri şi te validează atunci când vine sa te audă în concert.  

În ce măsură contează imaginea pentru o trupă?

Trăim în era vizualului, prin urmare, imaginea este vitală, o carte de vizită în arena muzicală. Factorul vestimentar, genul muzical promovat, calitatea show-ului, apariţiile TV sau articolele din reviste, toate acestea generează o imagine proiectată apoi publicului prin multitudinea de canale, iar acum, mai mult ca oricând, în special prin cele digitale. Odată generată această imagine, trebuie menţinută, iar acolo intervin creativitatea şi perseverenţa trupei.

Ioana, cum se pregătește o voce înainte de înregistrări, înainte de un concert?

Cu siguranță, pregătirea nu constă în încălzirea în acel scurt timp dinaintea cântării sau înregistrărilor. Trebuie să te pregătești constant și conștiincios, studiind aceeași piesa de la A la Z, de nenumărate ori, până înlături și cel mai mic dubiu că iese perfect!

Care este piesa TiPtiL care te reprezintă?

Este o întrebare destul de dificilă, pentru că în majoritatea pieselor TiPtiL mă regăsesc, măcar într-o mică măsura. Dar piesa cu al cărei mesaj rezonez foarte mult aș putea spune că este „Incredible”. Este o piesă cu un mesaj puternic, cu care nu ai efectiv cum să nu empatizezi. Ești incredibil, sunt incredibilă, suntem incredibili, pe scurt! :) În tumultul și agitația vieții cotidiene, pierdem esența și, de prea putine ori, conștientizăm că fiecare dintre noi este special, este puternic și poate fi exact ceea ce își propune să fie.

TiPtiL înseamnă: 

Ioana Constantin - voce
Silvana Helal - voce
Creţu - chitară
Bujor Stoicovici - contrabas
Ciprian Moisescu - tobe