[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Patricia Marinescu publicat la: 5/07/2012

BeWhere the Fest is! - Red Hot Chili Peppers

BeWhere the Fest is! - Red Hot Chili Peppers

Anunţat ca fiind „cel mai tare concert al verii”, iată câteva dintre motivele pentru care show-ul RHCP de la Bucureşti nu poate trece fără a crea isterie:

FORMULĂ.

Fără Dave Navarro, întors de multă vreme la Jane’s Addication, şi John Frusciante – cea mai grea pierdere a trupei –, acum majoritatea cunoscătorilor simte nevoia să audă, să vadă, dacă formula Anthony Kiedis (voce), Michael „Flea” Balzary (bas), Chad Smith (tobe) şi Josh Klinghoffer (chitară) funcţionează. Navarro era un personaj potrivit schemei RHCP, însă stilul şi prezenţa lui Frusciante erau de „acolo”. Nicio dilemă acum. Nu există vreo şansă ca vreunul dintre cei doi să apară pe scena de la Bucureşti.

JOSH WHO? Cei mai mulţi ochi vor fi aţintiţi asupra lui Josh Klinghoffer (chitară), un nume care nu a intrat încă (şi s-ar putea să nici nu reuşească) în conştiinţa celor familiarizaţi cu formaţia. Însăşi prezenţa sa pe scenă este parte separată de ceilalţi trei membri. Josh nu este un „străin”, el a mai colaborat cu formaţia şi este un apropiat al lui Frusciante. Totuşi, pe undeva, nu pare să stea chiar pe locul lui. Sau poate e vorba doar de puterea obişnuinţei... noastre.

 

ALBUM.

Concentrându-ne pe formula actuală, cel mai recent LP, I’m With You, nu s-a bucurat de cele mai bune critici. BeWhere! scria în noiembrie anul trecut că marile lipsuri sunt „solourile şi riffurile”, asta ca urmare a despărţirii de Frusciante, în 2008. Este „un album de ascultat, dar nu definitoriu”. Și atunci cu ce să ne pregătim pentru concertul din Capitală?

Putem începe cu Blood Sugar Sex Magik (1991). Al cincilea album al formaţiei a dat cinci singleuri de top şi are rolul de piatră de hotar pentru publicul larg între a fi şi a nu fi RHCP. Am mai putea încerca One Hot Minute (1995), unde locul lui Frusciante (care se întorcea prin 1998) e luat de Navarro (1993 – 1998). Un album care, deşi a dezamăgit comercial vorbind, este plin de nerv şi nu se dezice de reţeta RHCP. În 1999, americanii dau lovitura! Apare Californication. De departe, ne amintim Scar Tissue, care a devenit în foarte scurt timp una dintre piesele-emblemă ale trupei. Live, a fost cântată de peste 450 de ori şi, după părerea mea, nu prea există amatori de rock care să n-o fi fredonat-o vreodată.

Discul By the Way, din 2002, a venit cu un suflu proaspăt, dar parcă un pic cam pentru mase. De pe Stadium Arcadium (2006), nu spun decât Snow (Hey, oh!) şi cred că e suficient. Va mai trece foarte mult timp până la un album de acelaşi calibru sau, foarte probabil, nu vor mai reuşi vreodată. Rămâne să treceţi prin filtrul urechii interne, spre a decide cu care dintre materialele discografice propuse vă identificaţi.

 

SETLIST.

Urmărind evoluţia pieselor cântate live, Monarchy of Roses va deschide şi concertul de la Bucureşti. Apoi, există şanse mari să ascultăm şi Give it Away, Under the Bridge, Scar Tissue, Suck My Kiss şi Dani California. Cele mai recente concerte din turneu s-au încheiat cu Final Jam – un jam-session instrumental electrizant.

TEHNIC. Scena cu formă octogonală este realizată de către United Visual Artists (vezi show-urile U2, Kylie Minogue, Take That, Robbie Williams, George Michael), după modelul dorit de membrii trupei. Ecrane gigant (18 x 7 m) – amplasate în spatele scenei şi pe podea, o siglă a formaţiei creată din leduri, opt candelabre masive – toate se mişcă, conferind dinamism, adâncime şi o senzaţie 3D performance-ului. Se spune că, deşi pare şi este o construcţie complexă, montarea ei – strict – nu durează mai mult de două ore. Nu ne rămâne decât să ne satisfacem curiozitatea live, la Bucureşti.

 

RHCP, Naţional Arena, 31 august, ora 20:00.

Preţ bilete: 101–380 lei.

Biletele pentru Gazon şi Golden Circle s-au epuizat