[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Patricia Marinescu publicat la: 5/07/2012
BeWhere the Fest is! - Gărâna Jazz Festival

BeWhere the Fest is! - Gărâna Jazz Festival

Poiana Lupului găzduieşte, pentru al 16-lea an consecutiv, festivalul de jazz care a adus în premieră, în România, unele dintre cele mai importante nume ale scenei de gen.La 50 de kilometri de Reşiţa, Gărâna este oaza culturală a zonei.

Gărâna Jazz Festival

Povestea festivalului a început în august 1997. De atunci, pe scena din poiană au mai urcat Euthalia de Carvalho, Johnny Răducanu, Anca Parghel, Jean-Luc Ponty, Jan Garbarek, Scott Henderson, Lars Danielsson & Leszek Mozdzer, Mike Stern sau Nils Petter Molvaer. La ediţia de anul trecut, publicul a putut asista la câteva recitaluri impresionante, semnate: Avishai Cohen, Hiromi Trio Project feat. Anthony Jackson & Simon Phillips şi Nik Bärtsch’s Ronin.

Invitaţii celei de-a 16-a ediţii vin din Europa şi Statele Unite. Nu am putut să nu remarcăm prezenţa Poloniei – tot mai vizibilă pe scena jazz, cel puţin în ceea ce priveşte muzicienii tineri – în prima zi a festivalului. Sławek Jaskułke compune şi interpretează muzică pentru pian şi orchestră, de teatru şi film, este membru al cvartetului condus de Zbigniew Namysłowski şi a urcat pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii. Cap de afiş al primei seri este unul dintre compozitorii şi muzicienii reprezentativi ai scenei de jazz vieneze – de origine română, pianistul Adrian C. Gaspar.

Împreună cu Benjamin Labschutz (bas electric şi acustic) şi Moritz Labschutz (tobe şi percuţie) interpretează sonorităţi funk-fusion şi Balkan-jazz. Nils Petter Molvaer revine. De data aceasta, cântă în a doua zi a festivalului alături de grupul elveţian Brink Man Ship, care adoptă un jazz urban postmodern. A treia zi de festival stă sub semnul pianului, saxofonului, dar şi al acordeonului: Emy Drăgoi vine împreună cu Jazz Hot Club de Roumanie, iar saxofonistul Trygve Seim se întoarce la Gărâna după doi ani cu trio Kuara. În aceeaşi seară, odată cu grupul Prism, condus de basistul american Dave Holland, vom putea urmări şi prestaţia chitaristului Kevin Eubanks în afara trupei de acompaniament a emisiunii lui Jay Leno. Din Norvegia, Tord Gustavsen Quartet încheie lista artiştilor din a treia seară de festival.

Un fenomen al anilor ’90, aşa cum era considerată trupa iniţială, se arată acum într-o nouă formă. Cu acelaşi toboşar, Horacio „El Negro” Hernandez, colaborator al unor nume precum Santana (Supernatural, 1999) sau Eddie Palmieri (Listen here, 2005), formaţia s-a regrupat în jurul unui chitarist american. 

Gărâna Jazz Festival, Gărâna – Poiana Lupului, 12-15 iulie.
Preţ bilete/abonamente: 60 lei/zi, 200 lei/festival.
Accesul este gratuit pentru copiii cu vârste sub 14 ani

 

12-23-4.jpgOrganizatorii spun:

Mai sunt încă trei ediţii până la Bac pentru acest festival. Aşa că, în anii de adolescenţă, i se mai permit festivalului anumite comportamente. Mai este timp pentru maturizare şi pentru definirea unei anumite identităţi. Sau poate, dimpotrivă, va rămâne mereu un festival copil, care testează de fiecare dată graniţele şi vrea să încerce ceva nou.

Este poate singurul festival atât de mare care a rămas pe o singură scenă, pentru ca muzica să fie percepută relaxat, fără du-te-vino, mergi-fugi. Fiecare grup are ceva de spus, pe limba sa, în propriul stil. Anul acesta vor fi jazz clasic, free, funk, fusion, ethno, vocal, electric, minimalist, acordeon. Jazzul la Gărâna a sărit peste elitismul fals şi a ajuns pe gustul celor care vin, în vârf de munte, de la sute de kilometri distanţă uneori, să asculte Gărâna jazz.

Caius Ştefan Giura, Director de Comunicare,
Gărâna Jazz Festival