Turneul flautului de aur
Des întânit pe afişele bucureştene, Ion Bogdan Ştefănescu porneşte de această dată, împreună cu pianistul Horia Mihail, într-un turneu naţional intitulat „Flautul de aur”, o iniţiativă a Asociaţiei Culturale „Accendo” şi Radio România Cultural.
Aceste turnee par să fi devenit o modă — Răzvan Suma tocmai a încheiat unul, Alexandru Tomescu se pregăteşte de altul —, dar ar trebui să fie adevărate evenimente mai ales în oraşele în care abia dacă se întâmplă ceva notabil sau rezonabil în zona de muzică clasică. Pretextul acestui turneu? Un flaut Muramatsu din aur de 18k, „o minune” pentru orice flautist.
Mai e și bucuria de a face muzică de cameră care să incite publicul nu doar cu lucrări foarte cunoscute (Bach, Mozart – cu o sonată compusă la 8 ani şi trecută la KV 13 – ori sonatina op. 100 a lui Dvořák), ci şi cu rarităţi pentru scenele noastre (sonata lui Poulenc, sonata georgianului Otar Taktakishvili ori Sonata Latino a lui Mike Mower). Aşadar, o călătorie de la baroc la clasicism şi de la postromantism până la ritmuri de jazz şi, chiar mai departe, de bossa nova.
Ca o curiozitate, Ion Bogdan Ştefănescu povesteşte că nu el a ales acest flaut, ci o echipă de specialişti ai firmei Muramatsu care, timp de trei ore, l-au ascultat cântând pe mai multe flaute de diferite karate şi i-au ales, în cele din urmă, acest instrument.
Din program: J.S.Bach – Sonata nr. 6 pentru flaut şi pian, BWV 1035; W.A.Mozart – Sonata nr. 8 pentru flaut şi pian, KV 13; Antonín Dvořák – Sonatina în sol major, op. 100; Francis Poulenc – Sonata pentru flaut şi pian; Otar Taktakishvili – Sonata pentru flaut şi pian; Mike Mower – Sonata Latino (în trei mişcări: Salsa Montunate, Rumbango şi Bossa Merengova).