[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Florin Barbu publicat la: 29/02/2012
Restaurante româneşti: Zahana Zexe

Restaurante româneşti: Zahana Zexe

Ştiam că e lângă fosta casă de cultură „Mihai Eminescu”, acum Teatrul Metropolis, dar Zexe şi-a luat tălpăşiţa niţel mai încolo, în locul unde era „Garibaldi”, alt restaurant.

Ştiu, seamănă cu scheciul lui Caragiu cu împodobirea şi despodobirea bradului de Crăciun... Oricum, dacă domnul Andrei Pleşu a mâncat şi a scris despre, nu poate fi rău deloc. Era frig rău afară, eram amorţit şi cumva înfometat. Urc la saloanele de la etaj, iar prima impresie e foarte bună, pentru că e o casă aranjată cu bun-gust, cu mobilă şi decoruri cu aer învechit, cu personal decent şi, mai ales, cu meniu românesc bibilit (găsiţi şi bibilică, fiindcă veni vorba), cum se spune. Gustări reci, calde, grătare, peşte, ţuici, deserturi, sunt de toate de-ale noastre plus câteva preparate pe care nu (prea) le găsiţi pe toate drumurile.

 

Măduva la cuptor (18 lei), cu sare şi usturoi, servite pe lemn, cu pâine prăjită (2,40 lei – ar trebui adusă odată cu măduva, nu mai devreme), a fost delicioasă, altceva nu pot spune. Ba da, am fost norocos, pentru că materia primă sosise la câteva minute după ce aflasem că nu mai era şi alesesem tuslama. Rămâne pentru data viitoare. Măduvă fără alcool? 50 şi 50 de ţuică şi palincă (9 lei fiecare), din prună, servite în ţoiuri şi într-o mică frapieră. Cuceritor! Cum să vă zic, aş fi mâncat din toate, dar, până la urmă, farfuria a venit cu patricieni (12 lei), pizdulice (12 lei), fudulii (8 lei), cartofi prăjiţi în grăsime de raţă (9 lei), stropite cu sos de usturoi cald (6 lei) şi cu salată de sfeclă şi hrean (9 lei).

 

Hm, au fost atât de bune că şi acum îmi ţâşneşte o arteziană în gură gândindu-mă. La fix preparate, condimentate şi rumenite, cărnurile astea sunt printre cele mai bune mâncate pe plaiurile noastre. Ca să întregesc ospăţul, am ales un pahar de Pelin roşu (9,50 lei), uşor înţepător şi cam comun şi cam neamar, cel puţin aşa îmi aminteam din tinereţea ante89. Nu puteam pleca fără desert şi m-am bucurat că meniul nu e îndopat cu clătite şi papanaşi (de fapt, nici nu sunt). Tortul îngheţat cu lămâie (19 lei) a fost rece, proaspăt şi bun, fără inovaţii indigeste. Iar dacă vreţi şi o amintire palpabilă, cumpăraţi o carte despre istoria ţuicii, scrisă de mână, sau oarece vinuri frumos ambalate. Eu am să revin curând, vreau să mănânc salată boeuf şi tuslama, printre altele! 

 

Zahana Zexe, Icoanei 80, 0733.209.209, 021.242.14.93; www.zexe.ro


un comentariu
dan12 Ianuarie, 2013:

este cel mai tare restaurant din capitala are ca mai buna miincare,cea mai sexi bucatareasa