Restaurant rusesc: Tchaikovsky
Aşezat pe una dintre străzile care dau spre podul de la fosta Operetă, acest restaurant e plăcut, elegant, dar nu greoi, chiar dacă din tavanul încăperii de la parter atârnă un candelabru măricel.
Podele, perdele şi draperii, feronerie, vesélă din cea bună, decor ingenios, personal politicos şi cunoscător, toate astea fac o bună introducere oricărui nou-venit. Meniul are accente ruseşti, dar găsiţi şi câteva preparate cunoscute. Ce-am observat în meniu e că sarmalele sunt trecute la gustări calde! Chiar, cum ar fi să comand un „platoaş” cu sarmale la deschidere şi să continuu cu porc...
Încep cu borş roşu cu carne de vită (10 lei), însoţit de lavas cu brânză şi mărar (20 lei), adică ciorbă de sfeclă cu mici bucăţi de vită şi cu pătrunjel tăiat mărunt. E bună, e caldă (merge şi cu smântână), are gust şi se potriveşte cu lunguieţele plăcinte, crocante, rumenite şi umplute cu brânză nu foarte sărată. Păi, dacă sunt pe teren rusesc, merge şi o votcă (Absolut, 10 lei/40 ml...), nerusească totuşi.
Până să vină pelmenii cu carne de porc (18 lei) şi vinul casei (8 lei/pahar) am timp să cobor la subsol, unde e clubul (deschis de miercuri, puteţi „servi” karaoke), cochet, nu foarte mare şi toaleta, elegantă, curată şi decadentă. Revenind la pelmeni, sunt un fel de gnocchi, sau găluşti chinezeşti, serviţi cu un sos cremos şi uşor condimentat. Bune şi foarte săţioase, ar putea fi suficiente pentru un prânz hrănitor. Vinul roşu era Purcari, cred; acceptabil. Pentru desert am ales prune uscate şi umplute cu nucă. Combinaţia gustului uşor afumat, cu nuci crocante, cu frişcă (la tub totuşi...) e reuşită şi nu prea des întâlnită în restaurante. „Konieţ” pe ziua de azi, dar e un loc de revenit.
Tchaikovsky, Nicolae Tonitza 13, 031.437.80.03