Gastro culturale: Porc cu piper la Bastilia
Povestea pe care a pus-o la cale Matei Martin, la ultimul nivel al abia deschisei librării din Piaţa Romană, se întâmplă luni seara, la fiecare două săptămâni.
Acelaşi MM găteşte, in situ, vă serveşte şi vorbeşte despre cum au ajuns mâncărurile din albul paginilor în discul alb al farfuriilor de neunică folosinţă. Cu un invitat şi cu dumneavoastră, dacă aveţi chef, plăcere şi dacă nu aveţi gura plină cu bunătăţile criticului bucătar. Eu am ajuns când vedeta serii a fost copleşitoarea madlenă.
Oui, chiar aceea! De data asta, Matei a venit cu micile cocoloaşe gata făcute. Și au fost bune, toate variantele, pentru că gazda şi-a permis experimente. Reuşite. Vreau să spun că nu-s deloc un fan al madlenelor, indiferent de unde/cum/cu ce sunt făcute, dar acestea funcţionau rezonabil.
Iar la întrebarea, clasică, despre amintirea trezită fiecăruia atunci când muşcăm din micul cvasi-cilindru, eu aş răspunde că am în faţa ochilor, de câţiva ani, episodul din Seinfeld, când Elaine, parcă, mânca doar vârful fiecărei muffin (să zicem că-i o madlenă care a trecut Atlanticul...), plin cu stafide.
După o seară reuşită, cu un invitat, Luca Niculescu, plăcut, mi-a rămas întrebarea asta: cine mai citeşte, integral, În căutarea timpului pierdut? Snobii, poate, cum spunea cineva? Certamente, oamenii care au timp, sau pentru care timpul nu e pierdut. Mie îmi place să cred că dacă găsim timp pentru Proust, atunci trebuie să găsim şi pentru Aurora. Până atunci, să vedem ce ne mai pregăteşte MM, sus, la Bastilia.
Porc cu piper la Bastilia Librarium
Piaţa Romană 5,
021.315.43.14. (la mansardă)