[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Anca Negoiță publicat la: 2/02/2012

Cină "oarbă" la Blind Restaurant

Cină

Atunci când unul dintre simţuri este anihilat, celelalte se străduiesc să compenseze. Aşa se explică faptul că orbii aud mai bine sau că surdomuţii văd excelent. Pe acest principiu se bazează şi Blind Restaurant.

Prima dată când am mers la o „cină oarbă”, experienţa a fost copleşitoare. Întuneric total, o masă de 10 persoane necunoscute, un meniu surpriză şi câteva pahare de vin roşu care, ajutate de beznă, au destins foarte mult atmosfera.

Chiar dacă s-a întâmplat acum câţiva ani, amintirile sunt cât se poate de vii: recunoaşterea celorlalţi după timbrul vocii (chiar şi după ce s-a aprins lumina), consistenţa mâncării (căreia, la un restaurant clasic, nu i-am dat niciodată prea multă importanţă), miresmele puternice şi mai ales gustul. 

De atunci am tot vrut să repet experienţa. Am reuşit abia zilele trecute, la Blind Restaurant, un local deschis de numai o lună şi un pic pe strada Traian. Am făcut rezervare într-o seară de marţi. Dincolo de uşa masivă ne aştepta o domnişoară care ne-a invitat la una dintre mesele din lounge şi ne-a luat comanda.

Lumina difuză şi muzica ambientală în surdină, precum şi faptul că eram singurii clienţi ne-au făcut să vorbim în şoaptă. Ceea ce a amplificat sentimentul că fac ceva secret şi chiar interzis. În doar câteva minute, chelnerul a venit să ne invite în sală şi să ne spună regulile: orice sursă de lumină este lăsată într-un dulap cu cheie la intrare (inclusiv telefonul), paharul cu băutura aleasă va sta în dreptul tacâmurilor, iar atunci când chelnerul aduce farfuriile, trebuie să stăm cât mai pe spate în scaun.

farfurie.jpgNi s-a dat câte un şorţ de unică folosinţă şi apoi am fost ghidaţi în camera întunecată. Chelnerul a fost tare amabil şi sociabil şi ne-a răspuns răbdător la toate întrebările (pe care le-a auzit deja de n ori, probabil). Aşa am aflat că da, se sparg multe pahare, da, unii clienţi au idei mai neortodoxe atunci când se găsesc în beznă totală (dar, citez, un chelner nu vede, nu aude şi nu vorbeşte) şi da, unora le e frică de întuneric şi la vârsta celei de-a patra copilării (sau a doua tinereţe, spuneţi-i cum doriţi). 

Dar să revenim la mâncare. Am ales meniurile Red şi Dark Blue, ambele 99 de lei. Cel albastru a avut o salată Blind pe care, fără să ştiu în prealabil ingredientele, am asociat-o cu un soi de salată Caesar fără crutoane. Foarte gustoasă, de altfel. Felul principal a fost somon în crustă de mac şi susan cu sos alb şi capere. Absolut delicios, a venit alături de un piure de ciuperci pe care l-am lăsat în farfurie (de gustibus...).

N-am rezistat tentaţiei de a „gusta” mâncarea cu mâna. Aşa am descoperit felia de lămâie unduită tare frumos pe marginea f­arfuriei. Cine ar fi zis că bucătarul ornează preparatele şi pentru cei care nu le văd? Desertul, mere caramel, a venit inundat în frişcă. Da, şi aici am încercat marea cu degetul. Meniul roşu a avut salată bitter, muşchi de vită cu sos de piper verde şi sparanghel şi trufe de ciocolată. 

Cina de la Blind Restaurant a fost de departe una dintre cele mai relaxante avute în ultima vreme. Este incredibil de eliberator să socializezi pe întuneric, să nu dai atenţie aparenţelor şi să nu fii obligat să respecţi codul bunelor manie­re la masă.

blind-restaurant-white.jpg

Blind Restaurant

Traian 147
0720.067.580; 
www.blindrestaurant.ro