Mituri despre cafea
Știați că espresso lung nu există? Că toată povestea cu ținutul cafelei în frigider ca să-și păstreze prospețimea e doar o poveste? Și nu, nu italienii sunt cei mai mari consumatori de cafea.
Prima întâlnire cu Mihai Panfil - Managing Partner Barmania, a avut loc, acum mai bine de două săptămâni, când am discutat despre Barmaniada 2012. Am avut atunci ocazia să beau una dintre cele mai reușite cești de cafea din ultimii 26 de ani (Mihai e este si câștigătorul Competiției Naționale de Barista din 2011). Atunci am aflat că nu eram chiar așa de cunoscător într-ale cofeinei & cafelei, chiar dacă sunt consumator zilnic. Așa că i-am propus un exercițiu simplu:
Să identificăm cele mai întâlnite greșeli și să desfințăm cele mai cunoscute mituri despre cafea. Și unde e posibil, să venim cu exemple, ca să eliminăm dubiile.
Ne-am pus planul în aplicare într-o zi de miercuri după–amiază. Ce am desființat (sau confirmat) în cele ce urmează:
1. Cafeaua nu creează dependență - CORECT
Da știu, dacă e să ne luăm după cercetătorii britanici (faimoși pentru diversitatea domeniilor pe care le cercetează) cam orice creează dependență. Ei bine, nu e așa. Cofeina este un solvent care nu creează dependență fizică. Pe scurt, nu suntem amenințați cu sevrajul dacă sărim peste ceașca de dimineață. Evident, nu luăm în discuție cazurile excepționale.
2. Espresso-ul lung are mai puțină cofeină decât espresso-ul scurt – FALS
Nu știu de ce, dar am impresia că nu trebuie să fii neapărat un barista ca să-ți dai seamă că în 150 ml de cafea e mai multă cofeină decât în 50 ml, în același tip de podus. E destul de logic, dar cum asta e una dintre cele mai des întâlnite confuzii pe care le fac oamenii, Mihai s-a gândit să ne lămurească:
“În primul rând: cofeina nu are gust, așa că atunci când oamenii zic: Nu beau espresso scurt, pentru că e prea tare, ei simt de fapt 'tăria' aromelor. Expresso-ul este băutura concentrată obținută din cafea, dar concentrată în arome, nu în cofeină”. Un expreso scurt are, deci o cantitate mai mică de cofeină.
3. Nu există espresso lung – CORECT
Aici lucrurile stau destul de simplu: timpul propice pentru prepararea unui expresso este de 25 de secunde. Orice băutură care rezultă în urma unui proces mai lung de-atât nu se mai poate numi expresso. Pentru cei care preferă totuși mai mult conținut în ceașca de cafea există posibilitatea adăugarii de apă fierbinte, direct în ceașcă.
4. Un cappuccino nu se face cu lingura sau cu spumă de lapte – CORECT
Cu acest mit am intrat deja pe terenul profesioniștilor. Nu văzusem niciodată, pe viu, cum se ”fabrică” un cappuccino până ieri, dar în fond nici nu băusem până atunci un capuccino pregătit așa cum trebuie. Trăisem o minciună cum zic americanii. Și pentru că imaginile fac cât o mie de cuvinte, un video ar trebui să explice destul de bine cum stau lucrurile.
5. Cafeaua face rău organismului – FALS
Consumată cu moderație, cafeaua are chiar efecte benefice dovedite. Ajută la difestie, contribuie la sporirea activității celebrare, îmbunătățește memoria, scade riscul apariției bolilor la ficat sau al prodcerii unui infarct, are rol energizant și îmbunătățește performanțele musculare. Este un produs bogat în antioxidanți și deci ajută la prevenirea cancerului. Singurele persoane cărora nu le este indicat consumul de cafea sunt hipertensivii și insomniacii.
6. Cafeaua se ține în frigider! – FALS
O altă greșeala des întâlnită este păstrarea cafelei în pungi în frigider.De ce? Pai e simplu, și nu-I deloc un secret, dacă citiți ce ne spun producătorii chiar pe pachetele de cafea : “A se păstra într-un loc uscat, ferit de razele soarelui”. Și cum în frigider, chiar dacă nu intră soarele avem niveluri foarte ridicate de umiditate, este de preferat să păstrăm cafeaua într-un bufet sau o debara.
7. Cea mai buna cafea vine din Italia - FALS
La câte reclame ne spun lucrul ăsta ai fi tentat să crezi că italienii sunt cei mai mari producători de cafea de calitate. Ei bine nu-i așa. Italienii nu sunt producători ci importatori, iar cafeaua din “Italia” este de fapt cafea din Kenya, Costa Rica, Brazilia, Columbia etc. Și vă mai spunem un secret - nu există “cea mai bună cafea” – există soiuri de cafea și există modul de preparare al acestora. Iar ”cea mai bună cafea” este în fond, părerea fiecăruia despre rezultatul combinației acestor două elemente.
8. Cei mai mari consumatori de cafea sunt italieni. – FALS
Când spunem “cei mai mari consumatori” ne gândim evident la cantitate, lucru care în cazul italienilor este cum nu se poate mai departe de adevăr: să nu uităm că un espresso are 30 de ml. În plus, în Peninsulă, consumul de cafea este o necesitate socială și nicidecum fiziologică. Italienii nu trebuie să bea cafea, o fac de plăcere și pentru că a devenit parte din cultura lor.
Știți însă cine “trebuie”? Nordici – finlandezii, suedezii, norvegienii, islandezii sunt cei mai mari consumatori de cafea din Europa: 13 kilograme pe cap de locuitor –adică cu vreo 10 mai multe decât bem noi românii. Cei drept, la ei iarna ține 6 luni…
9. La un espresso bun zahărul trebuie să stea pe caimacul de cafea, sau „deasupra” - FALS
Am mai zis- espresso-ul este o modalitate de preparare a cafelei. Dacă zahărul stă sau nu pe caimac atunci când este turnat în ceașcă, nu ține de “tăria” espresso-ului ci ce soiul de cafea folosit. De exemplu cafeaua din soiul Arabica produce o spumă fină și ușoară în timp ce soiul Robusta produce o spumă mai densă.
10. Cafeaua trebuie să fie amaruie – FALS
Cafeaua nu trebuie să fie amăruie, cafeaua trebuie să fie balansată zice Mihai. În plus o cafea bună nu are nevoie de zahăr. “Vina” aparține producătorilor de cafea care prăjesc foarte mult cafeaua pentru a obține tot timpul același gust. O recomandare de la un profesionist: cumpărați cafea nemăcinată, de la producători mai mici care nu au un proces de producție extrem de standardizat și care își permit să experimenteze.