Scotch, single malt, Scotland
La un moment dat, în Skyfall, Silva/Javier Bardem îi oferă lui James Bond un shot cu Macal-lan de 50 de ani, despre care spune că știe că e preferatul agentului 007.
Ce pretext mai bun decât acesta pentru a face o reverență uneia dintre cele mai bune băuturi din lume, pentru care am dezvoltat o binecuvântată dependență? Of course, mai e și ziua Scoției, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Cum, din păcate, în București nu avem a scotish pub, m-am oprit într-un loc unde găsiți destule variante ale acestei licori rafinate. În Bordello’s puteți alege dintre 26 de soiuri de single malt, cel puțin atâtea sunt trecute în meniu, pe lângă numeroasele scotch-uri, whiskey-uri, bourbon și două băuturi produse în Japonia, că whisky nu-mi vine să le zic, deși, trebuie să recunosc, japonezii au o oarecare tradiție în distilarea băuturii.
Revenind... Era o vreme când preferatul meu era Bell’s, un blend din regiunea Spyside, apoi am trecut și eu, ca tot omul, prin perioada Johnnie Walker, care era, în vremurile „Piticului”, una dintre valutele forte ale României socialiste. Între timp, m-am fixat pe single malt, iar connoisseur-ii știu de ce. N-am să intru în detaliile terminologice și de fabricație ale acestui distilat, am să spun doar că, de departe, preferatul meu este Cao Ila, un single malt din regiunea Islay, cunoscută și ca împărăția turbei. De altfel, Caol Ila înseamnă, în galeză, drept din Islay. Îmi place culoarea lui oarecum neobișnuită pentru whisky, alburie, și gustul său nu atât de afumat, mai degrabă un sec temperat. La Bordello's am luat un Dimple (18 lei), un blend clasic, care este bine proporționat în tărie, culoare și arome și care are o sticlă interesantă, let’s say. Apoi, Aberfeldy 12 years old (27 lei), un single malt din Highland-ul meridional, puternic fără să fie prea aspru, cu o culoare aurie plăcută.
De fapt, rândurile acestea trebuiau să fie o incursiune în tainele culinare ale Scoției, dar sper că nu v-au supărat prea tare opțiunile mele. La urma urmei, și îngerii își iau partea lor din aceste distilate...
- Bucureşti Barmaniada 2012 – Etapa de bere şi vin, pe 9 octombrie
- Bucureşti Concert Goran Bregovic la Sala Palatului pe 27 Octombrie
- Bucureşti Tribut Pink Floyd cu Speak Floyd la Hard Rock Cafe pe 25 Octombrie
- Bucureşti Concert Delia la Hard Rock Cafe pe 24 Octombrie
- Bucureşti CONCERT CARITABIL SUSTINUT DE JAN AKKERMAN CU OCAZIA GALEI CORNELIU COPOSU, EDITIA A IV-A, 2019
- CarteFestivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2017: Svetlana Aleksievici, Gao Xingjian și autorul seriei de romane „Dexter”, între invitați
- FilmDokStation Music Documentary Film Festival 2017: De la „American Valhalla” la „David Bowie: The Last Five Years”
- FilmCâștigătorii Bucharest International Dance Film Festival 2017
- ŞtiriChef Fabrice Giraud, deținător al unei stele Michelin, invitat special al Fête de la Gastronomie 2017
- FilmBucharest International Dance Film Festival a debutat cu drama biografică „La Danseuse”. 27 de scurtmetraje, în competiție
- Film”Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar într-o limbă străină
- OraşItalian Wine and Food Day, la București
- OraşA început Festivalul Italian de la București. Ce aduce nou ediția 2017?