Sensory Toy: jucării creative de la oameni mari, pentru cei mici
Când v-ați jucat ultima dată cu propriile simțuri? Când v-ați pus la încercare sensibilitatea, creativitatea, imaginația? Eu m-am tot întrebat lucrurile astea după vernisajul expoziției-atelier Sensory Toy, The Therapeutic Design, de la Asociația Tottoro.
Când v-ați jucat ultima dată cu propriile simțuri? Când v-ați pus la încercare sensibilitatea, creativitatea, imaginația? Eu m-am tot întrebat lucrurile astea după vernisajul expoziției-atelier Nobo-Nobo (Sensory Toy), de la Asociația Tottoro.
Expoziția a avut loc la sediul Asociației pe 10 noiembrie și a reunit o serie de lucrări concepute și meșterite de artistul vizual Mihaela Şchiopu, alături de Ana Vasilache și Laura Militaru, în cadrul proiectului „Sensory Toy Makerspace”,derulat de Asociația Tottoro și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Ce-și propune proiectul? Aș putea să vă redau aici paragrafe întregi, pentru că importanța acestuia poate să umple numeroase pagini, însă am să mă limitez în a vă spune că este un proiect făcut de oameni mari cu inimi de copii – pentru inimi de copii.
Ce e Nobo-Nobo? Ei bine, obiectele acestea senzoriale spun singure povești întregi și, în plus, te invită pe tine - copil sau om mare – să lași mintea și simțurile să spună alte povești. Pisici, girafe, însuși personajul Totoro sau animăluțe închipuite în material textil sau piele, pictate sau albe ca varul, pernuțe pentru joacă sau pentru culcușit în voie m-au făcut să pășesc din nou în lumea copilului din mine și să uit că am uitat să mă joc. Covorașele luminoase sau „potecile” senzoriale cu pietricele și tot felul de obiecte care să îți provoace simțurile atunci când pășești pot părea magice în ochii unui copil. Iar pentru oamenii mari ar trebui să însemne mai mult de atât. Așa cum și-au propus și inițiatorii acestui proiect, oamenii mari ar trebui să vadă bucuria din ochii copiilor când intră într-o astfel de cameră senzorială, să vadă luminițele acelea care le trădează curiozitatea, inocența și creativitatea.
Copiii prezenți la vernisaj mi-au arătat cum poți să faci muzică jucându-te într-o instalație acustică cu ligheane cu apă. Nu, n-aș putea să vă explic mecanismul prin care niște jack-uri conectate la un progrămel pe computer pot rezona la „bălăceala” veselă a copiilor, însă pentru cei mici nu părea atât de greu să priceapă. Tot copiii au fost cei care mi-au arătat că instalația de obiecte de pe pereți este una interactivă, și că, de fapt, girafa cu gât lung este un instrument muzical din piele cu boabe de orez înăuntru care poate aduce sunetul ploii…
Alături de copiii prezenți în seara vernisajului am învățat că la concerte nu doar stai cuminte și asculți. Muzica se exprimă, se trăiește tot ca o experiență senzorială. Iar concertul și muzica celor de la Cats In The Rain nu puteau să fie mai potrivite de atât.
Am să vă las să descoperiți în galeria foto câteva dintre aceste obiectele Nobo-Nobo și vă invit să le imitați. Iar, dacă aveți nevoie de ajutor în conceperea unui colț multisenzorial pentru copii acasă, nu vă sfiiți să cereți ajutorul celor de la Asociația Tottoro. Proiectul lor este imaginat și gândit în special pentru copiii aflați la grea încercare din punct de vedere medical – „pentru aceşti copii visăm să croim multă vreme de acum încolo prieteni credincioşi care să-i însoţească, să-i amuze şi să-i aline”, explicau organizatorii ideea acestor „jucării senzoriale” la eveniment – însă cred că orice copil are nevoie de astfel de experiențe senzoriale acasă. Și de oameni mari care să le înțeleagă aceste nevoi.
Găsiți detalii pe site-ul Asociației Tottoro și pe NoboNobo.ro