Prima lecție de echitație
Poate fi un cadou-surpriză sau pur și simplu o ieșire de weekend cu prietenii. Noi am fost la Nana, un sat la frontiera cu Bulgaria, și ne-a plăcut ospitalitatea gazdelor.
„De la Universitate, din centrul Bucureștiului, ajungeți la noi în cel mult o oră”, se laudă proprietarii fermei. Așa este. Drumul cu mașina nu ne-a luat mai mult de 60 de minute și asta ocolind un pic pentru ca surpriza să reușească. Traseul e simplu: se iese prin Popești Leordeni, traversați Șoseaua de Centură și continuați pe Șoseaua Olteniței. Indicațiile celor de la Nana Farm Ville au fost precise: „Frumușani, Gruiu, Budești (treceți podul peste Dâmbovița), Negoești, Soldanu. După Soldanu, la 400 de metri, vedeți un indicator la stânga, către Luica. Aici, punct de reper, Biserica. Țineți drumul asfaltat, o curbă, apoi un drum pietruit, și în capătul străzii vă opriți în dreptul unei case cu steagurile României și UE atârnate la poartă. Sau vă orientați după grajd și foișor”. Zis și făcut. Ajungem pe la amiază. Suntem primii clienți. Și primii serviți cu cafea, din partea gazdelor.
Clubul de echitație este de fapt o gospodărie cu bibilici, iepuri, curcani şi câini. Și mai ales patru cai superbi: Arak, Iolanda, Liberta și Ioana. Pentru cei care vor să petreacă toată ziua aici există chioșcul din curte. În plus, se poate folosi grătarul din curte pentru un barbecue pe cinste. Sau vă puteți așeza cortul în spațiul de camping. Nu costă nimic.
Aruncăm o privire în grajd și ne oprim în spatele curții, la manej (1.200 mp). Arak și Iolanda sunt pregătiți de plimbare. Aurel și Giani sunt profesorii de echitație și cei care au grijă de fiecare jokeu-amator. Aurel ne explică: „Întotdeauna veți urca pe cal numai pe partea stângă. Aranjați scărița măsurând cu brațul lungimea ei. Apoi, în fața calului, măsurați din nou scărițele, pentru a fi la același nivel. Potriviți scărița pentru piciorul stâng, vă prindeți de șa și vă așezați ușor pe spatele calului. Niciodată nu lăsați dârlogii din mână”. Odată așezați în șa trebuie să știți că „armăsarii au idei”, după cum repeta Giani. Așa că frâul este cel de care vor asculta întotdeauna. La fel ca un șofer la volan, veți trage în dreapta sau stânga de frâie după cum vreți să ghidați calul. Cum vă opriți? Cu un: „Hooooo!” Și o scurtă zvâcnire fermă a hamurilor. Cum plecați? Cu un: „Pas!” Și un ghiont cu picioarele în burta calului. Simplu, nu-i așa? Dacă n-ați mai urcat pe cal nu veți duce lipsă de adrenalină, mai ales dacă vă plimbă Arak, calul de 4 ani, un pic cam nărăvaș pentru gustul meu. Cu aceste minime cunoștințe despre călărie veți simți cu siguranță efectele lecției de terapie. Ah, și nu uitați să aduceți mere. Caii trebuie răsplătiți!
Info
Pentru adulți, o lecție de o oră costă 60 de lei , iar un abonament cu patru ședințe 200 de lei.
Inițiații pot face rezervări (cu o săptămână înainte) pentru drumeții pe câmpurile și în pădurile din jurul fermei. 50 de lei costă ora de plimbare.
Pentru copii există programe speciale: lecții de călărie, vizita la grajd, pot asista și hrăni caii, pot vedea cum sunt potcoviți caii.
Adresa: Județul Călărași, sat Nana, Strada Principală 373, 0242.531.646 , 0765.467.737
Fotografii de Florin Marin