Liliana Paraipan: Echivalentul spa-ului de azi...
Liliana Paraipan este proprietara Eden Spa, primul din România şi unul dintre cele mai dezvoltate. Amintirile sale sunt poveşti despre ceai de muşeţel, apă de trandafiri şi flori de lavandă.
„Ceaiul de muşeţel, apa de trandafiri, săculeţul cu sare caldă şi florile de lavandă, acest arsenal de frumuseţe şi sănătate care este folosit şi azi de femeile din familia mea a fost moştenit de la bunica. Dar să le iau pe rând…”, spune Liliana Paraipan.
Mai întâi, ceaiul de muşeţel – ca nou-născut şi pe parcursul primului an de viaţă, băile zilnice trebuiau să urmeze reţeta bunicii: „în cădiţă se punea mai întâi ceai de muşeţel şi apă în proporţie de 50/50. Explicaţia (pe care am înţeles-o mult mai târziu) fiind pentru a vindeca «spuzeala», acele pete mici şi roşii care apar câteodată la nou-născuţi”.
În plus, mama sa folosea ceaiul de muşeţel seara, pentru „demachiere” (deşi singurul produs de machiaj pe care îl folosea era rujul de buze), şi de la ea a preluat ritualul de seară cu muşeţel. La vârsta adolescenţei folosea ceaiul de muşeţel în loc de demachiant, acum însă îl foloseşte pentru a îndepărta demachiantul. „Să vă mai spun că ceaiul de muşeţel e nelipsit din bagajul meu ori de câte ori călătoresc?”
Apa de trandafiri, o altă moştenire lăsată de bunica sa, era leacul bun la toate, frumuseţe şi sănătate în egală măsură. „Sticla cu trandafiri, cum i se spunea şi i se spune şi acum, conţinea oţet de mere, la care se adăugau petale de trandafiri. În copilărie mi-a fost aplicat când am avut înţepături de insecte, mici zgârieturi, iritaţii uşoare ale pielii. Când făceam febră eram masaţi pe tălpi şi pe spate cu acest leac frumos mirositor şi până dimineaţa eram iar buni de joacă. Iar în anii adolescenţei l-am folosit cu succes pentru a usca şi dezinfecta erupţiile specifice vârstei”, îşi aminteşte aceasta.
Săculeţul cu sare caldă apărea iarna. „Era pus pe piept când eram răciţi. Lavanda era folosită pe vremuri de toate femeile pentru a ţine insectele la distanţă. De fapt, mirosul de lavandă îmi aminteşte de zilele de toamnă târzie, când era scoasă îmbrăcămintea de iarnă... mirosul de lavandă invada casa, găseam în buzunarele paltonului floricele mici şi mov…”.
Echivalentul spa-ului de azi era „baia caldă în cadă în care mama punea două linguri de miere, după care eram înfăşuraţi în pijamale, trataţi cu lapte cald şi miere urmat de un somn lung fără vise…”.
Liliana Paraipan spune că a păstrat o parte din aceste ritualuri în minte atunci când a lansat Eden Spa. Aşa au apărut terapiile cu lavandă, miere, săculeţii cu sare caldă care se aplică în timpul masajului pentru relaxarea muşchilor.