Ligia Pop ne vorbeşte despre alimentaţia vegană
Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Alicia Silverstone, Alanis Morissette şi Tobey Maguire au adoptat acest stil de viaţă. Aceştia sunt doar câţiva dintre cei care au descoperit cât de sănătoasă este o alimentaţie vegană crudă.
Dacă în străinătate nu mai e nicio noutate, la noi tendinţa abia acum începe să capete teren, iar unul dintre oamenii care o susţin cu tărie este Ligia Pop.
Ligia Pop (32 de ani) este raw vegan chef, susţine demonstraţii culinare şi organizează anual târguri specializate (a treia ediţie are loc în această toamnă în Bucureşti). A publicat două cărţi de bucate: „Reţete Vegane Fără Foc şi Germeni” şi „Vlăstari – Surse de Sănătate şi Energie” şi este gazda unui show TV online, „Ligia's Kitchen” (18 episoade până în prezent). Ligia Pop are foarte multă energie de consumat, energie pe care o obţine din mâncarea vegană crudă, în ciuda zvonurilor care spun că hrana verde nu este suficientă pentru a menţine în forţă un organism de adult.
În România informaţiile despre alimentaţia fără foc au pătruns încă din 1985. Ligia a aflat atunci despre o cunoştinţă din străinătate care s-a vindecat de cancer printr-un tratament exclusiv raw vegan. „În ţara noastră oamenii au fost întotdeauna interesaţi de o alimentaţie sănătoasă şi orice noutate îi atrage”, spune aceasta. Interesul a fost neaşteptat de mare încă de la primele postări pe site-ul Ligiei. În SUA se ştia despre mâncarea „fără foc” încă din anii '50, dar chiar şi acolo, abia din anii '80 fenomenul a căpătat amploare, aşa că acum există centre de sănătate care tratează boli incurabile cu hrană raw vegan, locuri de detoxifiere şi relaxare, restaurante cu mâncare crudă. Acestea sunt răspândite în toată America, mai ales în California, acolo unde vedetele cinematografiei vor să-şi păstreze tinereţea cât mai mult timp posibil.
Alimentele de bază din dieta vegană „fără foc” cuprind legume, fructe, seminţe, nuci, germeni şi, în general, tot ce creşte pe sau în pământ şi nu e de origine animală. Cu aceste ingrediente se pot face combinaţii (corecte din punct de vedere nutriţional) pe toate gusturile gurmanzilor. Astfel că, atunci când realizează un meniu raw, Ligia nu pune pe masă doar morcovi, ţelină şi salate fade, ci şi chifteluţe, lapte de migdale sau susan, pâine de nuci, ciuperci cu maioneză, torturi, îngheţate şi multe alte preparate.
„Stilul acesta de viaţă nu este extremist”, explică Ligia, „ci promovează consumarea unor cantităţi cât mai mari de mâncare în stare naturală. Marea majoritate a raw food-iştilor consumă 60-80% crud şi restul mâncare vegetariană sau vegană gătită”, cum ar fi supe de legume, preparate făcute la slow coocker (aparat cu gătire lentă) la maxim 40 de grade Celsius, la aburi, la cuptor în vase de lut sau ceramică.
Pe scurt, cât mai natural posibil. Motivul pentru care ea a adoptat acest regim este unul cât se poate de comun – „tot timpul am fost preocupată de teama îngrăşării, a ridurilor, a bolilor şi am ştiut că tot ce intră în categoria legume şi fructe mă poate apăra de aceste transformări/îmbătrâniri ale corpului”. La început a fost greu, pentru că toate reţetele încercate aveau un gust mult prea puternic. Erau gusturi noi, cu care organismul nu era obişnuit, aşa că a fost nevoie de o perioadă de adaptare. „Pe parcurs am început să inventez propriile reţete, cât mai asemănătoare preparatelor din bucătăria românească”, povesteşte Ligia.
Chiar dacă nu pare aşa, mâncarea crudă este foarte săţioasă (datorită seminţelor şi nucilor hidratate folosite, precum şi a legumelor rădăcinoase). Aşa că nu poate fi consumată în exces, motiv pentru care nici bugetul nu este depăşit. În plus, nici nu vă îngrăşaţi. Ca să nu mai vorbim de faptul că vă este practic imposibil să daţi foc bucătăriei.
Secretul constă în ingredientele proaspete sau conservate acasă – „prefer să usuc încă din timpul verii legume şi fructe locale cât mai naturale sau din propria grădină ca, de exemplu, roşii, dovlecei, ardei, vinete, fructe, verdeţuri”. Iarna, le hidratează şi le foloseşte în supe, salate, pateuri şi zacuşte. Consumă multe rădăcinoase locale, pe care le transformă în feluri principale amestecate cu maioneze din seminţe de floarea-soarelui sau nuci şi sucuri din germeni şi fructe. „Ştiu că poate suna monoton, dar toate aceste ingrediente combinate pot fi foarte delicioase dacă sunteţi inventivi”, promite Ligia. Ea îşi ia alimentele de la ferme bio, din grădina proprie şi de la Raw Vegan Mall, un magazin online pe care l-a lansat de curând.