Cursuri de prim ajutor
O persoană în stop cardio-respirator moare în 3 minute, dacă nu i se acordă primul ajutor. În medie, până vine ambulanţa, trec 10 minute. La un calcul simplu, dacă nu ştiţi care este manevra de prim ajutor, pacientul... moare.
De la acest trist adevăr au pornit cei de la Asociaţia React atunci când au creat proiectul „O viaţă poate depinde de tine” (realizat în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale prin Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112). Programul a fost lansat în toamna lui 2011 cu scopul de a responsabiliza şi educa populaţia cu privire la apelarea corectă a serviciului de urgenţă 112 şi la necesitatea acordării, în mod corect, a primului ajutor până la venirea ambulanţei. Proiectul se va derula pe tot parcursul anului 2012 şi se poate prelungi şi anul viitor.
Dacă vi se pare de folos să ştiţi cum se salvează o viaţă, vă puteţi înscrie la cursul de prim ajutor foarte simplu. Log in pe www.salvez.ro. Veţi fi contactaţi de echipă pentru a fi programaţi la următoarea clasă disponibilă. Cursul durează 2-3 ore, este gratuit, iar participanţii sunt instruiţi de paramedici SMURD. Toţi cursanţii învaţă şi exersează, sub îndrumarea instructorilor, manevrele de resuscitare în caz de stop cardio-respirator şi de obstrucţie a căilor respiratorii, două situaţii cu risc ridicat de deces. La nevoie, conţinutul cursurilor este adaptat. Astfel încât se organizează şi clase pentru tinerii părinţi care vor să afle care sunt manevrele de prim ajutor pentru nou-născuţi, cursuri pentru biciclişti, cursuri pentru personalul restaurantelor și lista poate continua.
[Știați că...]
• Pe o suprafaţă arsă nu se aplică ulei, creme, unt, varză murată, miere, gheaţă, ou crud, ceapă sau cartof tăiat şi nu se sparg bășicile.
• O persoană inconştientă nu trebuie stropită cu oţet sau alcool, nu trebuie forţată să bea lichide şi nu este nevoie să fie pălmuită.
• Înainte de leşin, victima nu trebuie încurajată să inhaleze sare de lămâie sau piper.
• În caz de rănire la nivelul ochilor, nu se va folosi ceai de muşețel - acesta conţine impurităţi, irită ochiul şi poate produce infecţii.