Despre Sony Xperia S. Și-atât!
Cel mai greu lucru atunci când testezi un gadget e să reușești să nu transformi testul într-unul comparativ. E extrem de ușor și se întâmplă aproape inconștient să compari orice element tehnic sau vizual, cu un altul – un produs considerat etalon.
Când am primit în teste acum aproape două săptămâni tableta Sony Xperia S, mi-am propus exact asta: să reușesc să mă abțin de la comparații și să raspund, cât mai corect, la întrebarea „Își merită Sony Xperia S banii?”
Pe capitole, argumentele pro si contra:
Design
Nu știu câți producători și-au permis să experimenteze la nivel de design cu o tabletă așa cum au făcut cei de la Sony. Anul trecut, când au lansat Sony Tablet, părerile au fost împărțite cu privire la aspectul exterior. Unii l-au numit inovativ și original, alții au zis doar că arată grotesc și că nu era necesar. O tabletă ar trebui, după unii, să rămână la nivelul unei plăci simple de aluminiu, plastic și sticlă și, dacă se poate, subțire cât o coală de hârtie.
Ei bine, Sony a îmbunătățit experimentul de anul trecut pe noua Xperia S, păstrând ideea unei părți laterale asimetrice, mai groasă, al cărei scop principal este acela de a ușura prinderea și implicit interacțiunea utilizatorului cu tableta. Cum au realizat asta? Simplu: au îndoit o latură a „colii de hârtie”. Mulțumită acestei găselnițe, Sony Xperia s este una dintre cele mai confortabile tablete pe care am le-am ținut vreodată în mâini. Ba mai mult, am urmărit un film întreg fără niciun fel de disconfort la nivelul încheieturii.
Confortul nu este singurul beneficiu al acestui design asimetric: cei de Sony au profitat de spațiul generos astfel creat și au plasat aici butoanele de volum, butonul de start/stop, spațiul pentru cardul SD și camera foto de 8 mx (pe spate) şi 1mp (pe față). Tot aici este situată și ieșirea audio sub forma binecuscutului jack de 3.5 mm. Cele două camere nici nu impresionează, dar nici nu dezamăgesc. Să zicem doar că-și fac treaba conform specificațiilor, dar asta nu ar trebui să cântărească în decizia de achiziționare a tabletei.
Celelalte „puncte de interes” – portul de încărcare/conectare, respectiv boxele – sunt situate pe latura mare subțire. Despre cele două boxe, pot să afirm că sunt cu o clasă peste majoritatea difuzoarelor întalnite pe alte tablete, mulțumită în mare parte și tehnologiei ClearAudio+. Sunetul este clar (aș fi fost mai mulțumit cu ceva mai mult bass), iar calitatea și puterea volumulului, satisfăcătoare.
Dimensiuni Xperia S: grosime 8, 8 mm – 11, 85 mm; lăţime 174, 4 mm; lungime 239,8 mm.
Display
Sony Xperia Tablet S vine echipată cu un display de 9,4 inci, TFT –LCD care suportă o rezoluție de 1280 x 800 px WXGA. Este mai luminos și are o claritate sporită față de alte tablete, multumită în mare parte dimensiunilor. Explicație: 1280 x 800 px pe un ecran de 9,4 față de o tabletă de 10.1 inci cu aceeași rezoluţie înseamnă culori mai vii, mai clare și un contrast mai bun al textului prin simplul fapt că ai aceeași „cantitate” de pixeli pe o suprafață mai mică. Jocurile și filmele HD se mișcă și arată foarte bine, semn că producătorul japonez nu se sfiește să împrumute din know-how-ul dobândit dezvoltând tehnologii pentru TV-uri și console.
Peformanță
Sony Xperia S beneficiază de puterea de calcul a unui procesor Nvidia Tegra 3 de 1,4 Ghz, ca multe alte tablete aflate în acest moment pe piață. Este un procesor performant, care își demonstrează capacitățile mai ales în jocuri. Face echipă bună cu displayul tabletei și este perfect capabil să mulțumească și pe cel mai înrăit gamer. Tableta răspunde rapid la comenzi, indiferent că vorbim de lansarea unei aplicații sau un simplu slide între ecrane.
Wi-fi-ul s-a dovedit a fi însă câlcăiul lui Ahile. Deși se comportă normal atunci când este pornit, nu poți să nu sesizezi un mic însă deranjant „bug” ori de câte ori tableta intră în stand-by, moment în care conectorul wireless se deconectează. O mișcare inteligentă, mai ales dacă sunteți unul dintre aceia care nu vor să-și încarce tableta zilnic și acest aspect ar fi ușor de trecut cu vederea dacă nu s-ar întampla ca, atunci când repornești tableta, wi-fi-ul să nu mai reacționeze deloc în unele cazuri, singura soluție fiind un restart complet.
Software
Într-o perioadă în care numeri pe degetele de la o mână diferențele hardware dintre tabletele de pe piață, dezvoltarea de aplicații software și a sistemului de operare (în cazul produselor cu Android) rămâne încă singurul loc de „originalitate” pentru producători.
M-am bucurat să văd că Sony este una dintre ele. Și motivul principal constă într-o mică trasătură care poate deveni foarte ușor (și susțin asta) standard pentru orice tabletă cu Android: sistemul de conturi. Imaginați-vă sistemul de useri de la Windows – în care fiecare membru al familiei (tableta Sony Xperia este poziționată ca un gadget de familie) își poate personaliza tableta așa cum dorește. În plus, pentru familiile cu copii mici se pot restricționa anumite aplicații sau accesul la unele dintre setări. E mijlocul perfect prin care mai mulți utilizatori pot folosi aceaași tabletă (un gadget prin excelență personal), transformându-l într-un gadget social.
Despre celelalte aplicații dezvoltate de Sony special pentru Xperia S nu am însă aceleași cuvinte de laudă. Nu am reușit în ruptul capului să fac să meargă aplicația SocialLife care ar trebui să funcționeze ca un agregator pentru toate conturile de pe rețelele sociale.
Sony Reader nu este disponibil în Romania, iar în Sony Select – un fel de Google Play – nu am găsit vreo aplicație care să merite downloadată, plus că am reușit să o blochez o dată sau de două ori.
Concluzie
Xperia S este un produs de calitate și o evoluție în bine pentru cei de la Sony, însă problemele de software, alături de prețul destul de ridicat, mă împiedică să-l recomand celor dornici de achiziționarea unei tablete. Poate, odată cu următorul „upgrade”, evoluția va duce la perfecțiune.