Cu ce vine nou iPhone 5?
Va mai dura cel puțin o lună până când vom avea ocazia să testăm pe viu sau să cumpărăm dintr-un magazin românesc noul iPhone 5. Până atunci va trebui să ne mulțumim cu informațiile care ne vin din afară.
Lansarea unui nou iPhone e ca un fel de al doilea Crăciun pentru fanii mărcii Apple și pentru presa de profil deopotrivă: te pregătești pentru el cu o lună înainte, în noaptea lansării nu poți dormi de nerăbdare, dimineața te grăbești să fii primul care îl desface și, exact ca în cazul cadourilor de Crăciun, puțini primesc ce și-au dorit.
S-a întâmplat anul trecut, când în loc de „5” am primit un „S”, și din analiza articolelor apărute în presa din afară, s-a întâmplat și azi (13 septembrie 2012) din nou.
Schimbări sunt multe:
- Un display nou, panoramic de 4 full sRGB cu o rezoluție de 1136x640px. Display-ul Retina a primit un boost în materie de saturație a culorilor, respectiv o creștere de 44% față de un iPhone 4. Asta se traduce în culori mai intense și mai naturale.
- Touchscreen-ul a fost inclus direct în display. Pe scurt, în loc să ai două straturi – cel exterior cu senzori și cel inferior cu pixeli (plus spațiul dintre ele), cei de la Apple au eliminat senzorii de atingere, integrându-i direct în display. De aici rezultă o reducere a grosimii telefonului cu aproximativ 18%, acesta ajungând să măsoare 7,6 mm grosime și să cântărească 112 grame, cu 20% mai puţin decât un iPhone 4 .
- iPhone 5 este cu 9 milimetri mai lung față de predecesorul său, dar la fel de lat. Asta înseamnă mai mult spațiu pentru afişarea paginilor web, a filmelor și poate mai important pentru unii, spaţiu pentru încă un rând de iconițe. Şi mai înseamnă că nu se vor mai face confuzii între ce generații de iPhone folosiți.
- iPhone 5 beneficiază de tehnologia LTE, sau 4G, dacă doriți. Asta înseamnă că aveți acces la viteze de transfer considerabil mai mari în reţelele mobile din țările care au implementat această tehnologie. Nu, România nu este printre ele. Nefolositor la noi, dar super cool dacă locuiești în State, Australia sau India. Wi-fi-ul a fost și el upgradat, trecându-se la un model dual-channel de 5GHz, adică de tipul 802.11N, ce poate atinge o viteză de transfer de 150Mbps.
- Procesorul este unul de tip nou, modelul A6 – despre care cei de la Apple au zis că este de două ori mai rapid decât cel de pe 4S. Pe scurt, asta se traduce în principiu printr-un timp de răspuns mai mic al aplicațiilor și în pagini web deschise de două ori mai repede.
- Mulţumită reducerii consumului la nivelul display-ului, procesorului și conectorilor wireless, iPhone 5 ar trebui să atingă următoarele performanțe în materie de durată a bateriei: 8 ore pentru transfer de voce prin 3G, 8 ore de browsing dacă ai la dispoziție o rețea 4G și 10 ore de browsing prin wi-fi, 30 de ore de filme și 225 de ore de standby. Impresionant, dar până la testul de anduranță mă abțin de la comentarii.
- iPhone 5 vine cu o nouă mufa de alimentare botezată Lightning. Partea bună? Ocupă mai puțin spațiu, e reversibilă, adică nu veţi mai introduce niciodată mufa greșit, și e complet digitală. Partea proastă? Trebuie să cumpărați un adaptor special dacă vreți să folosiți la noul iPhone perifericele vechi. Iar Apple vinde acest gen de adaptoare la preţuri de 29 şi 39 euro.
- Apple iPhone 5 vine cu o cameră de 8 megapixeli, cu noise reduction, mod de panoramă, face-detection și un sistem numit „dynamic low light mode” care ar trebui să mărească nivelul calitativ al fotografiilor realizate în lumină slabă. Cei de la Apple s-au grăbit să dea publicitații și o serie de fotografii realizate cu noul iPhone care, spun ei, sunt neprocesate.
- Microfoane mai multe și căști noi botezate EarPods. Pe scurt, inginerii Apple au muncit la creșterea calității convorbirilor prin montarea unui microfon suplimentar, menit să ajute la o mai bună izolare a vocii interlocutorului față de mediul ambiant. Despre noile căști nu pot să spun decât că arată ciudat și că probabil vor fi una dintre cele mai comentate modificări aduse iPhone-ului.
Prețuri și disponibilitate:
În State, la abonamentele pe 2 ani, iPhone 5 16GB costă 199$, cel de 32GB costă 299$ iar cel de 64GB costă 399$. În SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Australia, Japonia, Hong Kong și Singapore, iPhone 5 va ajunge la primii clienți pe 21 septembrie, în timp ce în restul țărilor va fi disponibil o săptămână mai târziu.
În România, operatorii de telefonie mobilă nu au anunțat oficial o dată exactă. Cel mai probabil, respectând trendul anilor trecuți, vom putea achiziționa un iPhone 5 de la jumătatea lunii octombrie.
Indiferent ce spun cârcotașii, iPhone 5 este un telefon la care s-a muncit mult. Uitându-mă pe lista modificărilor, nu cred că există o componentă principală căreia inginerii Apple să nu-i fi adus vreo îmbunătățire. Dar, dacă merită sau nu să renunțaţi la vechiul iPhone, este în întregime o decizie ce trebuie să țină cont de nevoia fiecăruia. Fie ea și imaginară. Ca aici:
Credeți că aveți nevoie de încă un rând de iconițe pe ecran? Vi se părea prea gros vechiul iPhone? Sunteți dependent de Instagram și de Facebook? 90% dintre aplicațiile de pe telefon sunt jocuri? Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este da, atunci probabil că un nou iPhone este exact ce vă trebuie. Altfel, singura diferență cu adevărat observabilă de utilizatorii obișnuiți va fi cea ilustrată mai jos.