Metamorfoze urbane: Hanul lui Manuc
În apropiere de Piața Unirii, la o aruncătură de suliţă de Curtea Domnească, altădată loc de negoț pentru cei mai pricepuți comercianți, astăzi Hanul lui Manuc a redevenit loc de rendez-vous.
Orașul se schimbă. Clădirile în ruină au devenit monumente de arhitectură, iar câteva dintre construcțiile abandonate sau părăginite din oraș au fost revitalizate în 2011. Ca să supraviețuiască zilelor noastre, Bucureștiul trebuie să renunțe la obiceiurile învechite și să se predea în fața trendului, a imobilelor luminoase, spațioase sau cu grijă reinventate de arhitecți.
Hanul lui Manuc
Pe la 1800, aici poposeau căruţe cu coviltir pline de mărfuri de la Stanbul. Astăzi, găsim mici și violoniști care „încing” atmosfera la terasă, iar în han te poți așeza la masa unui restaurant cu specific libanez sau la o cafenea.
Localul este unul dintre cele mai recent deschise în Centrul Vechi al Bucureștiului, aprovizionat cu bere și meniuri dintre cele mai diverse, de la mămăliguță cu brânză, mici și zacuscă, până la salate de vinete, sărmăluțe în foi de varză și ardei sau ciorbă de burtă.
Istoria de acum câteva secole a pălit în fața noului, a funcționalului și a comerțului urmat de câștigul rapid. Patronii au reușit să găzduiască 200 de mușterii zilnic (atâția pot lua masa aici în același timp). În loc de doamne vaporoase cu rochii lungi și pălării, vezi intrând pe poarta mare turiști cu rucsaci în spinare, ce se minunează de interiorul unic al hanului.
Intervenția proprietarilor nu a dăunat aspectului de han. Meșterii au bricolat la cerdac și la etaje, iar designerii s-au străduit să îi redea aspectul de odinioară. Indiferent care au fost costurile de renovare salutăm strădania proprietarilor de a-i reda localului aerul de altădată.