Casa Mincu, vilă nobilă
Câteva coordonate: la intersecția străzilor Pitar Moș și Arthur Verona, în apropiere de Piața Lahovari, la nord, a Grădinii Icoanei la est, a străzii C.A. Rosetti la sud, și a Bd. Magheru la vest, se află Casa în care a locuit arhitectul Ion Mincu.
Casa a aparţinut arhitectului G.A. Burelli. Ion Mincu a cumpărat-o de la acesta în 1890 şi a locuit aici până în 1912, aducând câteva modificări locuinţei. Imobilul a fost construit în zona mahalaua Popa Ivaşcu, denumită apoi Pitar Moş, după numele bisericii din zonă. Are o suprafaţă de 447 de metri pătraţi.
La sfârşit de secol XIX – început de secol XX se construia din zidărie tencuită, cu planşee din lemn, pivniţe acoperite cu bolţi de cărămidă. Locuința avea 9 camere mari de stăpâni şi 5 pentru servitori. Grajd, şopron, pivniţă. Acoperişurile erau construite cu şarpantă de lemn. Susţineau învelitori din ceramică sau tablă. Împrejurimile erau, în general, din zidărie sau metalice, cu soclu de zidărie și porți metalice.
Curțile (de onoare), inițial utilizate pentru unele folosințe agricole, s-au transformat în parcuri sau grădini; multe păstrează vegetație și resturi din vechile amenajări – alei pavate, peroane, bazine de apă, mici stâncării și denivelări.
Ce este originar? Lambriurile din lemn, hota metalică, ferestre, uși, dulapuri încastrate. Construcția are forma literei L.
Primul proprietar a fost Poşta Românească. Valoarea casei la 1877 era de 75.000 de lei, iar în 1890 – 108.650 lei. În 2004 a început restaurarea casei, iar în 2009 s-a început lucrul la ambele plafoane din camera-capelă.
Citeşte Interviu Elena Martin - Leacuri pentru vicii urbane
Astăzi, la Casa Mincu toată lumea forfotește pentru a pregăti odăile de „Anul Mincu”. Se pune parchet, se curăță feroneria, se face mobilă nouă, se restaurează lambriurile și ușile, s-a adus vestea pe arhiforum.ro.
Elena Vasilica Martin, restaurator, se va ocupa de coordonarea proiectului, de curățarea și refinisarea lambriurilor și a ușilor cu flader pictat.
Din 20 martie, mai mult de 40 de tineri s-au oferit să ajute la redescoperirea unei case esențiale orașului. Maria Coltofean și Diana Moise sunt două dintre tinerele entuziaste din grup. „Am început cu lambriurile și ușile din casă. Mai întâi le desprăfuim și le curățăm”, spune Maria. Diana îmi povestește de ce s-a lovit în munca ei de restaurator, în teren. „La o casă din zona Lahovari am vrut să fac câteva fotografii. Se impune treaba asta pentru studiu, însă proprietarii sunt cei reticenți. Oamenii au temeri. Și era o casă cu plăcuța care atestă Monument istoric. Legea ne permite să fotografiem astfel de case. Aceste atitudini reprezintă năravurile de care nu vom scăpa prea curând”.