Week-end cu bizarerii la TV
Am ales câteva filme cu bizarerii și ciudați, marginali și neînțeleși, mai toți din filme cu titluri sonore, care la vremea premierei nu prea au însemnat mare lucru, dar, cu vremea, precum vinul, au devenit din ce în ce mai bune.
Vineri, 19 octombrie
Harold and Maude (1971), regia Hal Ashby, cu Ruth Gordon, Bud Cort, Tom Skerritt
Filmul poate fi văzut la Cinemax 2, ora 22.00.
La vremea lui un film ignorat sau amendat, de câțiva ani, însă, se află pe lista filmelor cult. Curios parcursul acestui tip de filme de la respingere la adorare în istoria cinema-ului.
Harold, un tânăr de 20 de ani, taciturn, depresiv și morbid, o întâlnește la o înmormântare pe Maude, o doamnă de 79 de ani, dichisită, jovială și pusă pe aventură. Niciunul dintre ei nu îl cunosc pe defunct, însă amândoi au acest bizar hobby. Junele bogat înscenează varii false sinucideri spre disperarea mamei cam absentă, însă preocupată să-i găsească o nevastă excentricului său fiu. Acesta va petrece o vreme alături de Maude și va începe să trăiască în sfârșit după un lung șir de morți, așa cum spune chiar el.
Filmul nu este așa morbid cum sună preocuparea comună a celor doi; e mai degrabă melancolic și duios, însă plin de umor, element esențial în această schemă de comedie neagră cu accente existențialiste.
Sâmbătă, 20 octombrie
Buffalo ’66 (1998), regia Vincent Gallo, cu Vincent Gallo, Christina Ricci, Angelica Huston, Ben Gazzara, Mickey Rourke, Rosanna Arquette
Filmul poate fi văzut la Cinemax 2, ora 21.00
Billy Brown (Vincent Gallo) este eliberat după cinci ani de închisoare, răpește o tânără dansatoare de step (Christina Ricci) și pretind că sunt căsătoriți în fața părinților lui Billy (Angelica Huston și Ben Gazzara). Layla nu se opune acestui teatru și este evident atrasă de acest individ hiperactiv, nevrotic și impulsiv, care încearcă să-și afișeze în fața părinților fericirea și împlinirea. El vrea să facă o demonstrație de maturitate și independență, însă toate duc într-un absurd isteric (mama) și libidinos (tata), demonii trecutului și ai copilăriei domină, în cele din urmă, ultimele intenții de reconciliere familială. Iar încercarea lui Billy de a se răzbuna pentru nedrepatea de a sta la închisoare nevinovat va destabiliza orice umbră de echilibru și îl va duce pe un drum aparent fără întoarcere.
Cu muzici progresive semnate King Crimson și Yes, dar, în mare parte, compuse și interpretate chiar de Gallo, filmul are îndrăzneala și vâna filmelor lui Cassavetes și a independenților din anii ’70, dar are, de pildă, și dinamica fals încremenită, marca Ozu (omagiat în scena mesei domestice) sau aerul trivial al câtorva filme ale noului val francez.
Duminică, 21 octombrie
Plan 9 From Outer Space/ Planul 9 din spațiul extraterestru (1958), regia Edward D. Wood Jr., cu Gregory Walcot, Lyle Talbot, Maila „Vampira” Nurmi, Bela Lugosi
Filmul poate fi văzut la Filmbox, ora 19.45.
Poate că ați văzut filmul-omagiu pe care l-au realizat Tim Burton și Johnny Depp, în 1994, despre figura controversată, iconică și comică a iubitorului cârpaci de filme (poate regizor e prea mult!) Edward D. Wood Jr. Efervescentul și entuziastul făcător de filme pe bandă rulantă a fost cvasinecunoscut până în anii ’80, când Plan 9 From Outer Space a primit din partea fraților Medved, critici americani de film, titlul de cel mai prost film al tuturor timpurilor. De atunci, acest film SF cu zombies (vârcolaci, cum sunt ei numiți în film) a intrat în circuitul cult al gusturilor cinematografice și cumva a trecut dincolo de granița judecății critice. A devenit un film amuzant și întotdeauna cu spectatori în căutarea stângăciilor, greșelilor, prostului gust, a lipsei de discernământ critic și estetic etc.
Planul 9 aparține unor extratereștri care vin să pună capăt încercărilor unor indivizi de a realiza o armă care să distrugă universul. Cu ajutorul vârcolacilor care vor crea haos pe pământ succesul este garantat.