Sitges 45: cel mai fantastic festival din lume
Sitges pare a fi cel mai bun festival din lume. Pentru geekşi mai ales. Geekdom. Locul e perfect pentru a-ţi cunoaşte eroii.
Mai ales dacă aceştia sunt supranumiţi masters of terror, pentru că la Sitges se desfăşoară de 45 de ani festivalul de film fantastic din Catalunia. Am ajuns aici şi datorită prietenilor de la Golem Studios, care mi-au sponsorizat transportul. Gracias !
Sitges e un orăşel marin la 20 de minute de Barcelona, cu port, cu turn, cu tapas şi cavas, vis de vacanţă chiar şi off season pentru că are microclimatul său propriu. E incredibil de cald pentru octombrie şi se face baie în mare fără probleme. Observi că e festivalul fantastic, pentru că vin freakşii din Barcelona şi alte părţi, şi toţi au tricouri negre cu smiley străpuns la ochi (Watchmen), trupe de rock şi filme horror... şi se coc în soare uitându-se la magazinaşele-cort de horror şi memorabilia de lângă plaja San Sebastian.
Festivalul are 36 de filme în competiţia oficială, şi încă pe jumătate pe atâta în Panorama, secţiuni paralele, cum ar fi Casa Asia, sau Noves Visions, Brigadoon, Midnight Extreme, scurtmetraj şi animaţie.
Au fost premiaţi regizorul mega cult Don Coscarelli (seria Phantasm, patru filme, 1979-1998), sub titlul Machina del Tiempo, în competiţie cu noul său film, ireverenţiosul John Dies at the End, William Lustig (Maniac, filmul din 1981, acum refăcut, stilizat cu Elijah Wood), Barbara Steele, zeiţa horror din anii ’60 (acum, la 75 de ani şi tot superbă), din Black Sunday al lui Mario Bava, premiul Maria Onorifică (fecioara robot din Metropolis), şi la gala de închidere Neil Jordan. Il maestro Dario Argento, 72 de ani acum, probabil cel mai important nume al horror-ului european, a adus Dracula 3D la Sitges. Premiera mondială a fost la Cannes în midnight screenings, dar Sitges este cel mai potrivit loc pentru un asemenea opus, camp, şi grand guinol, în culorii vii cu o stereografie stilizată.
Am revăzut E.T. într-o prezentare specială, marcând aniversarea a 30 de ani de la premieră, în prezenţa actriţei Dee Wallace, care a primit şi ea premiul Maria Onorifică, emoţionant la maxim! Din competiţie, The Tall Man, al treilea film al lui Pascal Laugier (Martyrs), cu Jessica Biel; noul film al lui Jennifer Lynch, Chained, un thriller psihologic cu Vincent D´Onofrio serial killer, care a primit, just, premiul de interpretare, al doilea film de Peter Strikland (Katalin Varga), ciudatul şi coşmarescul arthouse Berberian Sound Studios, un studiu de paranoia în stilul Locatarului lui Polanski, în care Toby Jones e inginer de sunet englez, care lucrează la un film schlock italienesc şi încetul cu încetul se pierde în identitatea filmului. De menţionat şi al cincilea film de Rob Zombie, controversatul The Lords of Salem, cu soţia sa Sheri Moon într-un rol care aminteşte de Rosemary’s Baby, Seven Psychopats, al doilea film al lui Martin McDonagh (In Bruges), tot cu Colin Farrell în rolul principal, acela al unui scenarist alcoholic irlandez, secondat de un Sam Rockwell psihotic, un Christopher Walken uriaş şi un Woody Harrelson inedit, filmat la Los Angeles şi în împrejurimi, şi Sinister, de Scott Derrickson, cu un Ethan Hawke intens, în rolul unui scriitor care se confruntă cu un rău supranatural, pe care-l studiază pe filme de 8 mm.
Looper a fost filmul de închidere. Regizorul Rian Johnson a fost prezent aici, şi filmul său e unul din cele mai interesante ale acestui an. Marele premiat a fost Holy Motors al lui Leos Carax, şi Brandon Cronenberg a fost considerat cel mai bun tânăr regizor cu Antiviral (în competiția oficială versus tatăl său). Şi Sightseers, de Bean Whatley (Kill List), a primit premiul pentru cel mai bun scenariu şi cea mai bună actriţă – Alice Lowe. Jennifer Lynch a primit şi premiul special al juriului, ea a câștigat anterior aici premiul pentru cel mai bun film cu Surveillance (2008).