Filmele săptămânii la TV: "Sarajevo, dragostea mea", "Regele Pescar" și "What Ever Happened to Baby Jane?"
Din război, de la Hollywood sau din lumi paralele, vă propunem câteva povești care să vă țină în fața televizorului fără niciun regret, ba dimpotrivă.
Marți, 16 octombrie
Grbavica/ Sarajevo, dragostea mea (2006), regia Jasmila Zbanic, cu Luna Mijovic, Mirjana Karanovic. Filmul poate fi văzut la TVR1, ora 22.45.
Războiul din fosta Iugoslavie încă are povești nespuse, de teamă, de groază sau de rușine. Filmul Grbavica, carea câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, are toată sensibilitatea și gravitatea unui univers aproape exclusiv feminin, condus de o poveste crudă, tristă și duioasă, a unei mame și a fiicei acesteia.
Esma ar fi putut ajunge medic, dacă războiul nu i-ar fi furat întreaga viață. Sara, fiica Esmei, are 12 ani și imaginea tatălui ei, martir al războiului, începe să o preocupe serios, numai că răspunsurile vor duce într-o nebuloasă existențială, în ciuda unei relații calde și prietenoase între cele două.
În cazul acestor biografii, libertatea nu mai are unitate de măsură, voința este un nonsens, iar viitorul atârnă de câteva rămășițe de umanitate.
Mirecuri, 17 octombrie
The Fisher King/ Regele Pescar (1991), regia Terry Gilliam, cu Robin Williams, Jeff Bridgers, Mercedes Ruehl, Amanda Plummer. Filmul poate fi văzut la AXN Crime, ora 22.05.
Un DJ, plin de idei și cam plin de el, încearcă să se sinucidă în urma unei tragedii de care este responsabil și care nu-i dă pace de trei ani. Însă, printr-un concurs complicat de împrejurări, rămâne în viață grație unui smintit omuleț, aflat într-un conflict cu un Cavaler Roșu și, evident, în căutarea Graal-ului. Terry Gilliam a mai căutat o dată Graal-ul în 1975, împreună cu trupa de la Monty Python, de data asta, însă, alături este DJ-ul arogant, Jeff Bridges, care încearcă să-l ajute pe nebunul înțelept, Robin Williams, să găsească din nou iubirea. Accident, întâmplare sau întâlnire providențială, găsirea reciprocă îi va conduce pe amândoi către împăcarea cu trecutul.
Filmul este o comedie, în fapt, plină de gaguri, poante și reverii colorate, performanțele celor patru actori (Bridges, Williams, Plummer, Ruehl, cea din urmă a și luat un Oscar pentru rol secundar) sunt foarte nuanțate, susținute și tonice.
Joi, 18 octombrie
What Ever Happened to Baby Jane? (1962), regia Robert Aldrich, cu Bette Davis , Joan Crawford. Filmul poate fi văzut la TCM, ora 19.15.
După mii de titluri de filme horror, thriller, suspense și mistery, What Ever Happened to Baby Jane?, la 50 de de ani de la premieră, rămâne unul dintre cele mai provocatoare filme de gen.
Baby Jane, un fost copil-star (Bette Davis), și sora ei, Blanche (Joan Crawford), o fostă actriță de succes, își duc zilele bătrâneții într-un război fizic și psihologic infernal. O invidie reciprocă și un accident care a atras după el infirmitatea lui Blanche și vinovăția lui Jane fac din prezent un iad. Jane încearcă să elimine orice mediu sau formă de comunicare a surorii cu exteriorul. Ea deține controlul, însă mintea ei se desprinde din ce în ce mai vizibil de realitate, iar, în acest joc al aparențelor, evidența nu mai are legătură cu adevărul.
"You mean all this time we could have been friends?” este replica uneia dintre surori și vă va lovi în stomac cu toată greutatea, trivialitatea și umorul pe care le cuprinde. Cu suspans bine temperat și cu o poveste care crește și descrește misterul din culisele biografiei acestor două surori, filmul lui Robert Aldrich (Kiss Me Deadly, The Dirty Dozen) este o piesă de rezistență pentru narațiunea cinematografică de gen, dar și pentru estetica suspansului și jocul formidabil al celor două actrițe.