Documentare româneşti în cadrul Festivalului Filmului European, ediţia 2012
Din programul ediţiei a XVI-a a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, fac parte şi o serie de documentare semnate de cineaşti români.
Turn off the lights
Trei tineri tocmai eliberați din închisoare se întorc în familiile lor și trebuie să facă față unei realități demult pierdute.Filmul Ivanei Mladenovic este absolut cutremurător din pricina prezentului și a detaliilor vieților acestor trei oameni, nu din cauza trecutului pe care toți încearcă să-l uite. Sunt momente impecabile (mai ales în cazul lui Alex) în care documentul pare ficționalizat prin simpla prezență a personajului dezinvolt și detașat de propria-i vină sau de vreo morală.Documentarul a avut premiera mondială luna trecută la Festivalul de Film Tribeca de la New York, fiind selecţionat în cadrul secţiunii Viewpoints.
Turn Off the Lights, 2011, regia Ivana Mladenovic, cu Alexandru Mititelu, Papan Chilibar, Cristian Dragomir, Gyani Versace, 77 min.
- 4 mai, Cinema Studio, ora 20:00, în prezența regizoarei
Păcătoasa Teodora
La mănăstirea Văratic, o tânără se pregătește pentru nunta cu Domnul. Regizoarea Anca Hirte observă frământarea și emoția unei tinere înainte de a deveni călugăriță, într-o atmosferă foarte solară, în care micile, chiar superficialele dileme ale fetei sunt mai mereu șoptite. Camera insistă (câteodată în exces) pe trupul fetei, pe figura și mâinile ei, tocmai pentru a construi contrastul greu de imaginat și mai greu de trăit al unei uniri cu un iubit fără trup. Însă mai relevantă decât acest paradox este limitarea acestei vieți lipsite total (cel puțin asta reiese din film) de vreo meditație, de vreun gând metafizic sau vreo rătăcire spirituală (titlul te duce pe căi greșite). Este, în fapt, o opțiune de a sta mai degrabă departe de lumea corpurilor reale, de toată realitatea greu de controlat și de a avea o protecție asigurată automat.
Teodora Sinner, 2011, România/Franţa, regia Anca Hirte, 86 min.
- 6 mai, Cinemateca Eforie, ora 15:00
După revoluție
Filmul este, în fapt, un document al evenimentelor din Bucureşti din primele şase luni de după revoluţia din decembrie 1989. Laurențiu Calciu filmează în priză directă discuțiile cetățenilor din Piața Universității, dezbateri vicioase și viscerale, pline de frustrări, prejudecăți, semidoctisme și, mai ales, furie, urmate de documente ale demonstrațiilor partidelor politice și cele ale alegerilor din mai. Identificând niște caractere dominante, documentaristul surprinde incredibila lume nouă în care teama și necunoașterea erau cei mai mari dușmani. Materialul lui Calciu (mai puțin un documentar) este incredibil și datorită unei dezinvolturi a acestor oameni-personaje preocupați de comerțul cu idei, în mijlocul cărora prezența camerei este invizibilă.
After the Revolution, 2010, regia Laurențiu Calciu, 83 min.
- 9 mai, Cinema Studio, ora 20:00. Q&A cu regizorul Laurențiu Calciu și criticul de film Iulia Blaga