[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Florin Barbu publicat la: 19/08/2012
Titlul original : That's my boy, Regia: Sean Anders, Distribuția: Adam Sandler, Andy Samberg, Durata: 116 minute, Buget : 70,000,000 $

Băiatu' tatii - cronică de film

Băiatu' tatii - cronică de film

Anteriorul film pe care l-a regizat Sean Anders (scris tot de el) a fost ”Sex Drive”, în 2008.

De atunci, a mai scris ” She s Out of My League”, ”Hot Tube Time Machine”, ”Mr. Popper s Penguins”, toate comedii, primele două cu și despre adolescenți. Aceast băiat al tatii, comedia al cărei buget estimat (sursa IMDB) este de 70 milioane $, are toate datele pentru a face casă pline oriunde există săli de cinema, mall-uri și spectatori care vor să nu regrete banii și timpul cheltuiți. Are staruri, are o poveste simplă și cu un ”ceva” îndeajuns de diferit cît să fii curios, e bine împănat cu glume groase (unele și bune) care mai răsună în timpan pe drumul de la sală la parcare și are și nelipsitul happy-end care să-l facă digerabil și neproblematic.

 

Despre ce e vorba? Un elev cam de 14 ani lasă gravidă o profesoară foarte hot, care va fi condamnată la 30 de ani de închisoare, lăsîndu-l pe foarte tînărul tată singur cu nou-născutul. N-ar fi nimic deosebit aici, cu excepția faptului că Donny Berger (Adam Sandler), elevul, este foarte neatrăgător. Pe bune, arată destul de nasol cu totul, astfel că toată...cordeala asta cu bunoaca de profesoară  Mary McGarricle (Eva Amurri Martino) este neverosimilă. De ce ar...?,  cum de tocmai cu ăla?... sînt întrebări care nu prea-ți dau pace în primele minute ale filmului, cel puțin pînă cînd Donny este Adam Sandler. După ce apăruse pe coperțile și pe ecranele tuturor revistelor și emisiunilor americane, fiind un star căutat, răsfățat și invidiat de toți adolescenții vremii, Donny s-a trezit lefter și uitat. Cum nu era bun decît să fie Donny-elevul-care-o-lăsase-gravidă-pe-profesoara-cea-bună, următoarea etapă a vieții ar fi fost după gratii, dacă nu plătea Fiscului cîteva mii de dolari în cîteva zile.

 

Cu prieteni la fel de ”capabili” ca el, o stripteuză de culoare, trecută și masivă, dar mobilă ca o veverită (Champale/Luenell, o actriță de comedie pe care ați mai văzut-o în ”Borat...”), Vanilla Ice (în rolul lui...Vanilla Ice, acum vînzător într-un fast-food), ”unchiul” copilului și cu doamna Mcgarricle la mititica, șansele ca să găsească bani sînt pentru Donny inexistente. Doar că sîntem într-un film american, unde nu e deloc neverosimil (îmi place cuvîntul) să-ți vezi copilul pe coperta unei reviste, prezentat ca unul dintre cei mai tineri și promițători manageri de pe Wall Street. La fix!

 

Cu un fiu așa bogat, aflat în pragul căsătoriei, n-ar fi tocmai greu să facă rost de bani. Chiar dacă nu l-a mai văzut pe Todd/Andy Samberg (așa îl cheamă acum pe copil) de ani buni și chiar dacă acesta nu are prea multe amintiri cu tatăl său. Iar cele pe care le are sînt, oarecum, dureroase și vizibile, ca tatuajul cu ”The New Kids on the Block” de pe spate, ale căror capete sînt acum expandate pentru că ”lucrarea” a fost realizată cînd micuțul era în clasa a treia. Și cam așa e tot filmul, cu multe glume de...camionari, să le zic astfel, cu muzică bună (Vanilla Ice, of course, dar și David Bowie feat. Queen, Metallica, Van Halen, Meat Loaf, Frank Sinatra, Foreigner, New Kids on the Block, KISS, Def Leppard, Kim Carnes și alții) și cu actori mari (Susan Sarandon, ghiciți cine e? și James Caan, un preot iute la mînie), cu situațiile clasice în care viitoare soție a tînărului e, de fapt, o scorpie și cu un moment aproape înduioșător, cînd tatăl își învață băiatul să meargă pe bicicletă. La 20 și ceva de ani! Da, așa cum spunea și  regizorul, este un moment  care dă cheia filmului, dacă putem vorbi atît de pretențios despre o comedioară cam despuiată.  Dar așa este tipul acesta de comedie, made in Hollywood, cu mesajul care trebuie livrat spectatorului întotdeauna, fie și printre epiderme expuse, sau la coada frazelor centrate pe ”F-word”. Sau, tocmai atunci!

Deci, la final Han Solo îl (re)primește în viața lui pe tatăl tembel, dar iubitor. Cum cine-i Han Solo? E băiatu' tatii!