20 de ani de cinema documentar la ASTRA FILM FESTIVAL din Sibiu
În cadrul ediției aniversare Astra Film Festival, spectacolul lumii poate fi urmărit timp de 7 zile pe marele ecran. Filmele ediţiei cu numărul 20 ţintesc subiecte actuale de o mare diversitate.
Filmele selectate pentru această ediție ASTRA Film Festival propun subiecte inspirate din contemporan, de la modul necunoscut în care funcţionează marile corporaţii din mediul online, Google (Google şi creierul mondial, filmul de deschidere) şi Facebook (Nebunia Facebook), la cele mai intime poveşti Trei surori (Bing Wang), și până la realităţi controversate, exploatarea gazelor de şist în Polonia şi SUA şi protestele anticorporatiste, Drill Baby Drill, proiecţia fiind urmată de o sesiune Q&A cu regizorul, Lech Kowalski.
Retrospectiva ultimilor 20 de ani
Programul aniversar rememorează filme şi personalităţi marcante din ediţiile anterioare. AFF 2013 propune o selecţie retrospectivă de filme de colecţie realizate de legende veritabile ale filmului documentar, cum ar fi Bob Connolly (Australia) şi John Marshall (SUA), dar şi sesiuni de masterclass cu autori premiaţi în trecut la AFF.
Documentarul românesc din ultimii 20 de ani este şi tema principală a unei ample conferinţe, România sub lupă, o încercare de a oferi răspunsuri la întrebarea: Ce fel de Românie s-a conturat prin producţia a sute de documentare făcute în România în această perioadă? De asemenea, 20 de directori de festivaluri internaţionale de film din Europa, America şi Africa de Sud îşi dau întâlnire la Sibiu pentru Industry Meeting.
Filme în premieră absolută
AFF continuă tradiţia ediţiilor trecute şi aduce pe ecrane filme în premieră absolută.
Combinatul, Cântece pentru un muzeu, Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, Valea plângerii, Speranţe la vânzare, Internetul se închide, În numele primarului pot fi văzute în premieră doar la Sibiu, cele mai multe fiind proiectate în prezenţa regizorului sau chiar a personajelor din film.
O competiţie la superlativ
Nume consacrate pe plan internaţional, Sergei Loznitsa, Nicolas Phillibert, Lucien Castaing Taylor şi Verena Paravel, Wang Bing, Nikolaus Geyrhalter sau Ben Lewis, dar şi regizori emergenţi îşi dau întâlnire la AFF, pentru a oferi publicului un regal vizual al realităţii contemporane.
Cele mai aşteptate şi apreciate filme ale momentului, produse în România şi în lume, sunt prezentate în cele 5 secţiuni competiţionale: International, Central & Eastern Europe, Romania, Student şi EcoCinematogrAFF, dar şi în 2 secţiuni speciale: Incredibil şi Made in Romania.
Un juriu alcătuit din cineaşti şi specialişti de top vor evalua filmele şi vor desemna câştigătorii ediţiei aniversare: Gaby Babic (GER), director Goest Fest of Eastern & Central Europe; Cristi Puiu (RO), regizor; Lesedi Oluko Moche, director Encounters SA Doc Fest, Africa de Sud; Pawel Kloc (POL), regizor; Hussain Currimbhoy (UK), director artistic Sheffield Doc IFF; Elena Danilko, director artistic Moscow IFF on Visual Anthropology; Petr Lom (CAN), regizor; Michael Stewart, director London Open City IFF; Cristian Niţulescu, producător TV; Grit Lemke (GER), director artistic DocLeipzig.
Filme din peste 70 de ţări
Lansat în 1993, Astra Film Festival este cel mai vechi festival internaţional de film documentar din România şi din regiune şi singurul festival care a rezistat din acele vremuri până în prezent. În 2013, 1350 de filme din peste 70 de ţări ale lumii au fost înscrise la AFF ediţie aniversară care va avea loc la Sibiu între 14 şi 20 octombrie.