[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 8/11/2012
Bucureşti Festivalul Filmului Polonez | KINOdiseea | Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti 2012

Zoom in: festivalurile de film din noiembrie

Zoom in: festivalurile de film din noiembrie

Luna noiembrie este una dedicată cinefililor și a consumatorilor de festivaluri de film. BeWhere! îți spune ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi la Festivalul de Film Polonez, la KINOdiseea sau la cea de-a treia ediție BIEFF.

Filme cu soț la Festivalul Filmului Polonez

Festivalul continuă până pe 10 noiembrie şi suntem invitaţi la filme grupate câte două, unul produs anul trecut, împreună cu un titlu clasic, legătura dintre ele fiind dată de subiect sau de modul de realizare. De Florin Barbu

Maica Ioana a îngerilor este o explorare a vieţii dintr-o mănăstire de maici din secolul al XVII-lea, izolată, maici care sunt posedate de diavol. Un tânăr preot este trimis să le exorcizeze, dar această întâlnire îl va sminti. Filmat alb-negru şi cu multe secvenţe de-o picturalitate austeră, impresionează mai mult prin imagine şi printr-o teatralitate evidentă a întregului ansamblu.
Matka Joanna od Aniolow, 1960, 103 min. | regia Jerzy Kawalerowicz | 8 noiembrie, ora 18:00, la MŢR

În numele diavolului mizează pe subiectul cvasi-şocant al alterării dreptei credinţe dintr-o mănăstire de maici a zilelor noastre, alterare dusă în extrema sectară. Realizarea, însă, e destul de convenţională.
W imieniu diabła, 2011, 112 min.,| regia Barbara Sass | 8 noiembrie, ora 20:00, la MŢR

Canalul urmăreşte ultimele zile ale membrilor unei companii care a luptat până la ultimul om în revolta din Varşovia anului 1944. Înconjuraţi de nazişti, singura lor scăpare poate fi doar sinistra canalizare a oraşului.
Kanal, Polonia, 1956, 91 min.| regia Andrzej Wajda, cu Teresa Izewska  | 10 noiembrie, ora 18:00, la MŢR

În beznă este filmul care a câştigat marele premiu la Festivalul Filmului Polonez de la Gdynia din acest an. De data aceasta, povestea se fixează pe Leopold Socha, un vidanjor care, în 1941, dă peste un grup de evrei evadaţi din ghetoul Varşoviei şi care se ascund în canalizare.
W ciemnosci, Polonia-Canada-Germania, 145 min. | regia Agnieszka Holland |10 noiembrie, ora 20:00, la MŢR

 

Kinodiseea

A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii – KINOdiseea se desfăşoară în perioada 16-21 noiembrie, la Cinemateca Eforie, Cinema Studio şi Sala Elvira Popescu. Dintre cele nouă lungmetraje recente din program, vă recomandăm câteva titluri. De Ileana Bîrsan

Jean, băiatul lunii
A fost odată un băiat care trăia pe lună şi a vrut să vadă cum e şi pe Pământ. A încălecat pe coada cometei şi pe-aci ţi-e drumul! Numai că, picat din Lună, Preşedintele lumii l-a luat drept extraterestru şi a pus să-l urmărească şi să-l prindă. Copiii însă i-au fost alături şi l-au ajutat. 
Jean de la lune (+7 ani), Franţa, Germania, 2012, regia Stephan Schesch, 85 min.• Duminică, 18 noiembrie, ora 19:00; Cinema Eforie • Luni, 19 noiembrie, ora 19:00; Cinema Studio • Miercuri, 21 noiembrie, ora 10:00, Cinema Studio

Zarafa
Un bunic le spune o poveste nepoţilor: a fost odată un băieţel din Egipt care scapă de traficanţii de sclavi, se împrieteneşte cu o girafă şi împreună se trezesc într-o călătorie aventuroasă până la Paris. Un film duios şi amuzant.
Zarafa (+7 ani), Franţa, Belgia, 2012, regia Remi Bezancon, Jean-Christophe Lie, 78 min. • Vineri, 16 noiembrie, ora 19:00, Cinema Eforie • Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 19:00, Sala Elvira Popescu • Duminică, 18 noiembrie, ora 12:00, Cinema Studio • Marţi, 20 noiembrie, ora 19:00, Sala Elvira Popescu

Tony 10
Tony are cei mai minunaţi părinţi din lume. Tatăl este eroul lui, un şofer de macara, cu care îşi petrece mult timp. Ascensiunea tatălui îl conduce până la un post de ministru, moment din care lucrurile se schimbă radical între părinţi şi, cu ajutorul personal al reginei, Tony va încerca să-i împace. O poveste romanţioasă şi educativă.
Tony 10 (+6 ani), Olanda, Germania, 2012, regia Mischa Kamp, 85 min. • Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 12:00, Cinema Studio • Duminică ,18 noiembrie, ora 19:00, Cinema Studio • Luni, 19 noiembrie, ora 10:00, Cinema Eforie


Tigrul albastru
În povestea celor doi copii, Johanka şi Matyas, imaginaţia unor copii îi va ajuta să înfrunte un primar odios care plănuieşte demolarea unei Grădini Botanice. Interesantă este împletirea de film cu animaţie, în fragmentele în care imaginaţia ajunge în realitate. Tigrul Albastru îi va ajuta să-şi vadă visul cu ochii. Un film jucăuş şi creativ.
Modry Tygr (+6 ani), Cehia, 2012, regia Petr Oukropec, Bohdan Slama, 90 min. • Vineri, 16 noiembrie, ora 10:00, Cinema Eforie • Duminică, 18 noiembrie, ora 12:00, Cinema Eforie • Marţi, 20 noiembrie, ora 19:00, Cinema Studio • Miercuri, 21 noiembrie, ora 12:00, Cinema Studio

 

NU RATAȚI!!! Oldies but Goldies, made by Disney

Aveţi ocazia rară să le oferiţi copiilor poveştile clasice marca Disney pe ecran mare, în schimbul ecranului televizorului, laptopului sau al telefonului mobil, cu care sunt probabil obişnuiţi. Pentru ei experienţa va fi cu siguranţă memorabilă, iar (re)întâlnirile cu Mary Poppins, Baloo, Mowgli, Alladin, Nemo, Frumoasa şi Bestia îi vor bucura negreşit..

Proiecţiile de la orele 10:00 şi 12:00, ca şi cele din Retrospectiva Disney sunt gratuite, iar biletele proiecţiilor de la ora 19:00 costă 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.

Programul integral îl găsiţi pe www.bewhere.ro

 

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF)

Între 20 şi 25 noiembrie se desfăşoară a treia ediţie a BIEFF, care se bucură de prezenţa regizorului britanic Peter Greenaway, preşedinte onorific al festivalului începând cu acest an. Din programul festivalului vă recomandăm câteva filme de neratat. De Ileana Bîrsan

În selecţia din acest an, pe lângă competiţia internaţională, puteţi vedea filme din secţiunea paralelă de la Cannes – Quinzaine des Réalisateurs, de la Festivalul internaţional de film documentar din Amsterdam (IDFA), de la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje Oberhausen sau de la Studioul Artelor Contemporane Le Fresnoy sau Eye Film Institute din Olanda. Cele mai multe dintre aceste programe vor avea la festival câte un reprezentant, totodată membru în juriu.

Addicted (regia Peter Baranowski, 23’, Germania, 2011) – Competiţie
Filmat din unghi subiectiv, filmul ne (con)duce alături de un şofer care-şi caută dragostea. Lipiţi de mintea, privirea şi respiraţia acestui individ, suntem martorii perspectivei lui, pe un drum cu poveşti, oameni şi singurătate.

Bloodrop (regia Alexei Popogrebsky, 7’, Rusia, 2011) – Competiţie
Un suprarealist gândit pentru 3D. O poveste în rama unei fotografii începe să capete profunzime. Lumea reală şi cea de dincolo de ramă se amestecă şi cu greu te mai poţi întoarce la mediul iniţial. În ficţiune. Sau în realitate?

Drawn from Memory (regia Marcin Bortkiewicz, 30’, Polonia, 2011) – Quinzaine Cannes Un film în film despre nevoia de ficţiune şi de iluzie în viețile noastre. Un nepot o filmează pe bunica lui, care şi-a dorit să devină actriţă în filme horror. Cu faze iconice din Psycho, Rosemary’s Baby sau The Birds, bunica traversează fiecare rol principal cu mult curaj şi umor, până într-o zi, în care i se declanşează boala Alzheimer. Filmul despre preţuirea memoriei şi a amintirilor este un omagiu adus cinemaului şi o declaraţie de iubire pe care i-o adresează bunicii.

From Tokyo (regia Alexei German Jr., 10’, Rusia, 2011) – Competiţie
Într-un spaţiu şi timp parcă suspendate, doi bărbaţi se întâlnesc într-un avion. Unul a lăsat totul şi şi-a oferit ajutorul în Japonia, în urma unei catastrofe, celălalt este cel salvat. Voluntarul rus îşi întâlneşte o fostă prietenă din copilărie, dar în locul unui dialog, cei doi mai degrabă îşi vorbesc sieşi. Un avion cu multe locuri aparent goale şi o privire către cei care nu mai sunt prezenţi, dar se află undeva printre noi.

The Man That Got Away (regia Trevor Anderson, 25’, Canada, 2012) – Competiţie Un musical (mai există unul cu temă socială, Early Rising France) excentric, cu atmosfera filmelor cu Fred Astaire din anii ’40, reconstruieşte din şase numere muzicale (cu piese foarte reuşite şi o coregrafie brici) povestea unchiului regizorului.

The Salt Boulder (regia Eliza Mureşan, 21’, Franţa, 2012) – Le Fresnoy
Un experiment cinematografic curajos prin viziune şi rezolvări de mizanscenă, dar şi prin subiectul marginal şi necunoscut. Arhitecţii fără acoperiş din România anilor ’50 şi criza locuinţelor. Soluţia înghesuirii oamenilor în spaţii mici reflectă foarte bine atmosfera claustrofobă a unei epoci care abia începea.

Via (regia Leonore Mercier, ’19, Franţa, 2010) – Le Fresnoy
Actorul fetish al lui Leos Carax, Denis Lavant, intră, iese şi se blochează la un moment dat în povestea unui film, într-un scenariu de care încearcă să se descotorosească. Alternând imagini alb-negru din film cu imagini color din viaţa actorului, realitatea colorată încremeneşte în ficţiune.

NU RATAȚI!!!!
Aveţi ocazia să (re)vedeţi la cinema, pe ecran mare, filmele suprarealiştilor Buñuel şi Dalí, Man Ray şi Dulac. De la Centrul Pompidou vor fi proiectate pionierele filmului experimental şi piesele de rezistenţă ale istoriei cinemaului: Un Chien Andalou, L’Etoile de Mer, La Coquille et le clergyman, Vormittagsspuck.

Filmele pot fi văzute la Cinema Scala şi Sala Elvira Popescu. Intrarea este liberă.

Găsiţi programul  integral pe  www.bewhere.ro