[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ileana Bîrsan publicat la: 29/06/2013

Interviu Ethan Hawke: „Nu prea vreau să fac blockbustere”

Interviu Ethan Hawke: „Nu prea vreau să fac blockbustere”

„Before Midnight”, cel mai recent film din trilogia lui Richard Linklater, tocmai s-a lansat la București. Înainte de eveniment, Ethan Hawke ne-a vorbit despre un rol construit timp de aproape 20 de ani, despre construcția Before-urilor, despre filme fără eticheta „blockbuster”.

Pentru noi, publicul privitor, Before Midnight este ocazia de a ne reîntâlni cu niște prieteni vechi, Jesse și Celine, pe care-i știm din Before Sunrise și Before Sunset. Cum a fost pentru tine să participi la scrierea scenariului și să joci evoluția unui personaj în trei filme, de-a lungul a aproape 20 de ani?

 

S-a demonstrat a fi una dintre cele mai importante și mai surprinzătoare colaborări din viața mea. În 1994, când am facut Before Sunrise, nici prin cap nu mi-a trecut că ar putea să devină un așa fenomen. Faptul că avem din ce în ce mai mulți fani, că audiența filmelor crește și cronicile sunt mai bune de fiecare dată mă surprinde total.

 

Care este cel mai dificil lucru atunci când joci un rol ce pare construit pe improvizație, dar de fapt fiecare replică este foarte bine plănuită?

 

Să încerci să expui gândurile ascunse ale personajului fără să pară că încerci să faci asta. Trebuie să fii extrem de subtil.

 

Care dintre cele trei filme a fost cel mai greu de făcut? Before Midnight, poate, din cauza așteptărilor și a relației Celine – Jesse? Care a fost cel mai dificil lucru pentru voi? Să scrieți scenariul, să rămâneți autentici?

 

Într-adevăr, la Before Midnight am muncit cel mai mult. Ștacheta era deja mult mai sus și filmul trebuia să fie deopotrivă de sine stătător și coerent în raport cu celelalte. Ni s-a părut fără sens să mai facem un film cu focus pe flirtul dintre cei doi și nu a fost ușor să găsim direcția potrivită. Povestea trebuia să fie autentică pentru cei care nu-i cunosc trecutul și pe placul celor care așteptau continuarea. Ni s-a părut important să transmitem ce credem noi înșine despre dragoste și ce am învățat din relații în toți acești ani. Acum avem copii și am trecut cu toții prin relații complicate care nu ajung niciodată să fie așa cum ni le închipuim la început, când suntem foarte îndrăgostiți. Din fericire, cu toții credem aceleași lucruri, la modul general.

 

Ai avut vreun conflict major cu Linklater și Julie Delpy în legătură cu scenariul, opțiunile, personajul tău?

 

Noi discutăm și dezbatem în permanență, este una dintre părțile cele mai plăcute atunci când lucrezi cu Julie și Rick. Nu aș putea spune că ceea ce facem poate duce cu-adevărat către conflict, dar dacă se-ntâmplă, ajungem întotdeauna la un consens. Nu suntem în permanență pe aceeași lungime de undă, dar o scoatem mereu la capăt pentru că ne respectam opiniile, avem încredere unul în celălalt și avem, în mare parte, aceeași viziune. Rick este un tip cu o inteligență emoțională foarte dezvoltată și un lider foarte priceput, lipsit de vanitate. Suntem egali atunci când se pune problema să concepem și să punem în practică.

 

Ai spus odată că „ai tendința să nu fii foarte bun la a face filme comerciale, de succes la Hollywood”. De ce crezi asta?

 

Pentru că, de fapt, nu prea vreau să fac blockbustere de Hollywood. Seria Before-urilor este exact genul de producții care-mi place și din care sunt foarte bucuros că am facut parte. Mă bucur, de asemenea, că acest proiect îmi dă posibilitatea să susțin educația timpurie a copiilor foarte săraci ajutați de Asociatia OvidiuRo să meargă la grădiniță. În beneficiul lor, OvidiuRo organizează premiera Before Midnight la București (n.r. aceasta a avut loc pe 26 iunie 2013, la Palatul Copiilor). Dacă vrei, mai stăm de vorbă acolo...