Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia 2012
60.000 de spectatori în fiecare zi, 2.500 de artişti şi invitaţi speciali, 70 de ţări reprezentate, 300 de evenimente, 150 de premiere naţionale, 60 de spaţii de joc.
Aşa arată Sibiul în perioada 25 mai – 3 iunie, când are loc Festivalul Internaţional de Teatru. BeWhere! recomandă...
Evenimentul de la Sibiu, cel mai important festival anual de arte ale spectacolului din România şi unul dintre cele mai importante din lume, propune un program care aduce participanţi din Franța, Germania, Belgia sau Olanda.
Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural, spectatori din România şi din străinătate se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor culturale.
Hermannstadt a fost dintotdeauna un loc al spectacularului, a cărui excelenţă culturală a fost recunoscută prin acordarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2007.
Programul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel.
Evenimentele pregătite pentru anul acesta sunt dintre cele mai variate. Publicul are de ales între producţii reprezentative ale unor mari companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate din împrejurimile Sibiului.
În plus, asistăm la spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, dar și conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-un oraş-spectacol.
SEULS – COMPAGNIE AU CARRÉ
Spectacol de teatru, Franţa
Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad a fost numit artist asociat al Festivalului de Teatru de la Avignon şi distins cu meritul Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres în Franţa pentru numeroasele premii primite în lume. One man show-ul de la Sibiu este povestea lui Harwan, un student de treizeci de ani din Montréal, pregătit pentru a-şi susţine teza, dar care se trezeşte închis într-o noapte într-una din sălile Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg. Este o noapte lungă, o noapte care va dura mai mult de două mii de ani şi-l va trage, fără să-şi dea seama o clipă, la căpătâiul limbii materne demult uitate, în straturile cele mai profunde ale fiinţei sale.
EXILS – THÉÂTRE NATIONAL BRUXELLES
Spectacol de teatru, Belgia
Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă primul spectacol din cadrul proiectului Cities on stage / Oraşe pe scenă, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, care îşi propune să susţină un dialog creativ între Théâtre National din Bruxelles (Belgia), Folkteatern din Göteborg (Suedia), Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris (Franţa), Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu (România), Teatro de la Abadía din Madrid (Spania) şi Teatro Stabile di Napoli (Italia). Pe parcursul a cinci ani, cele şase teatre partenere vor realiza şapte coproducţii ce au la bază scenarii originale. Astfel, între anii 2011 şi 2016, cei şapte artişti selectaţi pentru scrierea textelor, Fabrice Murgia (Belgia), Lars Norén (Suedia), Joël Pommerat (Franţa), Gianina Cărbunariu (România), Antonio Araujo (Brazilia), Emma Dante (Italia) şi Frank Castorf (Germania) vor realiza o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru, dând naştere unui repertoriu de spectacole noi, conectate la noile realităţi ale continentului aflat într-o continuă transformare. Din echipa creatorilor mai fac parte regizorii Nathalie Garraud (Franţa), Armel Roussel (Belgia), Mélanie Mederlind (Suedia), Vlad Massaci (România) şi David Iodice (Italia).
SAURUS CONTROL – CLOSE ACT THEATRE
Spectacol de stradă, Olanda
Reprezentaţia olandezilor de la Close Act Theatre continuă tradiţia marilor spectacole de stradă de la Sibiu, transformând Piaţa Mare a oraşului într-o lume fantastică, stăpânită de creaturi mitologice uriaşe. Saurus Control este un spectacol dinamic, în care publicul este implicat direct. Cu siguranţă, acest spectacol va oferi o experienţă unică, surprinzând prin momente de teatru, acrobaţie, foc, coregrafie, precum şi prin instalaţiile metalice şi obiectele suspendate. Compania olandeză a susținut spectacole în cadrul celor mai importante festivaluri din lume, reuşind să îşi creeze un nume printre producţiile gigantice pline de fantezie.
FAUST FANTASIA – PETER STEIN
Spectacol de muzică, Germania
Un punct de reper, atunci când vine vorba de istoria oraşului Sibiu şi arhitectură barocă transilvăneană, Sala Thalia va găzdui anul acesta melodrama pentru pian şi narator a lui Peter Stein. Produs special pentru Bienala de la Hanovra din 2000, spectacolul Faust Fantasia este un simbol-epopee al lucrărilor lui Peter Stein, în care acesta a montat peste 12.000 de versuri, un proiect unic prin abordarea artistică şi complexitatea producţiei.
Reprezentaţia de la Sibiu va intermedia un dialog între public şi opera lui Goethe prin replicile cântate, alteori rostite, dintre Faust, Margareta şi Mefisto.
DESRIVES – BALLET ACTUEL
Spectacol de dans, Franța
DeSrives este o compoziţie pentru care compania de balet franceză a fost numită o nouă Pina Bausch a dansului contemporan. Spectacolul de la Sibiu este unul strălucitor, de o senzualitate organică ce îşi are centrul în sobrietatea tehnică a mişcării executate. Aşa cum susține coregrafa Nathalie Bard, inspiraţia pentru această lucrare vine de la ideea unei existenţe umane adânc înrădăcinate.