Austria inovatoare și creativă
A preluat conducerea Forumului Cultural Austriac de câteva luni, dar și misiunea de a extinde relațiile culturale dintre cele două țări. Cum arată Bucureștiul la început de mandat și care este imaginea Austriei contemporane promovată în România?
Cum vi se pare acest oraș?
Bucureștiul este un oraș foarte captivant, plin de contraste alăturate, la tot pasul. În opinia mea, aceasta este trăsătura care caracterizează cel mai bine acest oraș. Prima dată am venit în București în 2007 împreună cu soțul meu, care a fost invitat, în calitate de regizor, la Bucharest International Film Festival, cu filmul său Tressette – A Story of an Island.
Ce știați despre București până să veniți aici?
Trebuie să recunosc că nu știam aproape nimic și că am rămas surprinsă să văd bulevardele mari străjuite de copaci, de clădirile impozante Belle Époque și, mai ales, de ospitalitatea și deschiderea tinerilor care ne-au întâmpinat și au avut grijă de noi pe toată durata șederii noastre la București.
Care este țelul Forumului Cultural Austriac în România? Care sunt cele mai importante atribuții ale acestuia?
Celelalte țări privesc Austria mai ales din perspectivă culturală și este, sigur, adevărat că sfera culturală austriacă se bucură de o notorietate și o influență mai mari în lume decât latura politică sau economică. Această imagine pozitivă se bazează mai ales pe importanta sa moștenire culturală și este rolul Forumului Cultural Austriac să îmbogățească în mod constant această imagine incluzând noi activități și programe culturale, științifice sau economice, în special cele care țin de epoca postbelică. Țelul nostru este acela de a prezenta o imagine unică a unei Austrii contemporane, inovatoare și creative.
Ce vă doriți de la parteneriatul româno-austriac?
Există deja numeroase exemple care sunt dovada bunei relații dintre cele două țări, cum ar fi Strategia UE pentru Regiunea Dunării. România și Austria au fost cele două țări care, împreună, au luat inițiativa de a adopta această strategie, cea de-a doua macro-strategie regională a Comisiei Europene, care este implementată acum. În domeniul culturii, sunt fericită să văd că există deja proiecte comune între două dintre cele mai importante Muzee de Artă Modernă din România și Austria. Voi depune toate eforturile să extind în continuare rețeaua cultural-artistică și legăturile dintre artiștii contemporani din cele două țări.
F.C.A a organizat o expoziție de fotografie semnată Peter Schubert, la începutul lunii decembrie au avut loc proiecții de scurtmetraje. Luna aceasta — o Bienală de gravură. Sunt activități ce cuprind toate artele. Există vreo preferință în organizarea lor sau doriți să atingeți toate laturile culturale?
Viața culturală contemporană din Austria este atât de bogată încât mă aflu în fericita situație de a putea prezenta Austria creativă și inovatoare în aproape toate sferele culturale. Dansul, literatura și arhitectura urbană sunt domeniile în care mi-am propus să investesc majoritatea eforturilor mele în anul 2013.
La ce să ne așteptăm pe viitor de la Forumul Cultural Austriac?
În decembrie vă recomand cu căldură să vizitați Pavilionul Austriac din cadrul Bienalei Internaționale de Gravură Experimentală, ce are loc la Victoria Art Center. Deschiderea pavilionului comun al Austriei, Poloniei și Ungariei va avea loc pe 12 decembrie. De asemenea, am fi bucuroși să vă avem alături la concertul Marimba susținut de The Wave Quartet la Ateneu pe 15 decembrie. Pentru 2013 deja pregătim o a doua ediție a „Zilelor Dansului Austriac” (Austrian Dance Days), iar, alături de Germania și Elveția, Austria este țară invitată la Bookfest 2013.
Ce ați recomanda unui austriac să vadă aici?
MNAC-ul, Green Hours și noul Club Control, Muzeul Național al Țăranului Român și WASP (Working Art Space & Production) sunt primele nume care îmi vin în minte.
BIO Elisabeth Marinkovic
S-a născut în Viena pe 12.01.1972. Urmează tot aici cursurile școlii generale. Studiază limbile străine (cehă, franceză, croată) la Facultatea de Filosofie a Universității din Viena. Burse de studiu în Franța, Elveția (regiunea franceză), Republica Cehă, Croația.
Angajată a Ministerului Austriac de Externe din anul 2000. A lucrat în diferite departamente ale acestui Minister, precum Departamentul pentru Dezvoltare și Cooperare sau Departamentul pentru Afaceri Economice și Integrare Europeană.A lucrat pentru Ambasada Austriei în Praga (Republica Cehă) și în Zagreb (Croația). Între anii 2008-2012 este Director Adjunct al Forumului Cultural Austriac din Praga. În 2012, la sfârșitul lunii august, a fost numită Director al Forumului Cultural Austriac din București.Este căsătorită cu regizorul croat Pavo Marinkovic, are doi copii (de 7 și 9 ani).