[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Andrei Scarlatti publicat la: 8/11/2012
Bucureşti Iaşi Timişoara Cluj-Napoca Între 9 şi 25 noiembrie. Bilete 10-100 lei

SoNoRo 2012

SoNoRo 2012

Despre dragoste, despre bucuriile şi chinurile ei, va fi vorba în noua ediţie a Festivalului SoNoRo, aflată sub semnul Love Unlimited. Concertele vor avea loc între 9 şi 25 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Mergi?

Mascota festivalului SoNoRo, „păsăroiul”, este însoţită în această ediţie de domniţa lui şi amândoi sunt pândiţi, în pomul începuturilor, de un şarpe suspect de bine camuflat, care îi îmbie la vicii şi delicii erotice.

Sub acest semn al dragostei fără de limite, în bine şi în rău, a şi fost ales repertoriul festivalului, fiecare seară desfăşurându-se sub un titlu de fiecare dată sugestiv (El amor y la muerte, Liebeslieder-Waltzer, Nuit Transfigurée, I’ve got a crush on you, Moartea şi fata, Despre dragoste şi alţi demoni).

Nu ştiu să mai existe la noi un festival care să acorde atât de multă atenţie coerenţei de repertoriu, iar organizatorii (în mod special Diana Ketler şi Răzvan Popovici) sunt mereu inspiraţi să programeze lucrări rareori auzite pe scenele bucureştene. Vom asculta lucrări din miez de romantism până la începutul secolului trecut: Schubert, Mendelssohn, Brahms, Ceaikovski, Franck, Fauré, Suk, Taneyev, Schönberg sau chiar Piazzola.

Ca şi la ediţiile precedente, concertul de deschidere are loc la Cotroceni, urmat de seri la Cercul Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Catedrala Sf. Iosif, BNR sau Ateneu, plus concerte desfăşurate la Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Concertul SoNoRo – Interferenţe – prilejuieşte celor mai talentaţi bursieri SoNoRo să cânte împreună cu profesorii cu care au lucrat de-a lungul anului în câteva masterclass-uri intense.

O noutate a prezentei ediţii este salonul literar şi muzical Love Unlimited (căci unde-i dragoste multă se poate vorbi şi mai mult), care îi va avea invitaţi pe Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Răzvan Popovici, Marius Chivu, Alex Bălăşescu.

Aşadar două săptămâni şi jumătate în care vom tot auzi despre dragoste. Iar dacă dragoste nu e, măcar muzică să fie.

 

EL AMOR Y LA MUERTE
Pianistul Oliver Schnyder este invitat să susţină, împreună cu membrii ansamblului Raro, faţa umbrită şi nostalgică a dragostei în Malédiction de Liszt, Elegia pentru trio de Suk şi cvintetul op. 15 de Fauré. Într-un interludiu, în aceeaşi gamă cromatică, Diana Ketler va interpreta El amor y la muerte de Enrique Granados.
Sâmbătă, 10.11.2012, Palatul Cercului Militar Naţional, Sala de Marmură, ora 19:00; bilete 25-50 lei

 

NUIT TRANSFIGURÉE
Chiar de la prima ediţie, festivalul SoNoRo şi-a găsit un repertoriu în care se simte bine şi pe care îl explorează cu succes: sfârşit de secol XIX – început de secol XX, adică de la postromantism, cu toate exagerările lui, până la rupturile avangardiste din preajma Primului Război Mondial. Unul dintre marile merite ale acestui festival este tocmai frecventarea redusă a hiturilor şi concentrarea pe un repertoriu mai puţin cunoscut sau complet ignorat la noi. În prima parte a concertului, Noaptea transfigurată a lui Schönberg, de data aceasta în formula pentru sextet de coarde, iar după pauză, rar cântatul cvintet op. 30 al lui Taneyev; interpreţi: Konstantin Lifschitz, Erik Schumann, Alina Pogostkina, Vladimir Mykytka, Răzvan Popovici, Bjørg Lewis, Boris Adrianov.
Vineri, 16.11.2012, MNAR, Sala Auditorium, ora 19:00; bilete 25-50 lei

 

I’VE GOT A CRUSH ON YOU
Ca de obicei, concertul de la Palatul Bragadiru este mai neconvenţional, îmbie la ceva decadentism fin de siècle, iar de data aceasta pare că va fi locul „dezmăţului” muzical al dragostei fără limite. În concertul intitulat I’ve got a crush on you, pianista Joanna MacGregor, un nume important în viaţa culturală londoneză (în 2008 a primit Ordinul Imperiului Britanic), va cânta piese de Éric Satie, John Cage, George Gershwin, Tom Jobim, Baden Powell şi, la final, Astor Piazzolla – Michelangelo ’70 şi Milonga del ángel pentru pian şi cvintet de coarde.

Sâmbătă, 17.11.2012, Palatul Bragadiru, ora 21:00; bilete 50-100 lei

 

HALLELUJAH JUNCTION
Pentru iubitorii de nostalgii slave, pentru cei pe care intensitatea patetismului unor lucrări nu-i (mai) sperie, seara Ceaikovski de la Ateneu nu trebuie ratată. Două lucrări mari cu două nostalgii: celebrul trio cu pian op. 50 În memoria unui mare artist (compus după moartea lui Anton Rubinstein) şi sextetul de coarde op. 70 Amintiri din Florenţa. Aşteptăm cu interes fluviile răscolitoare promise în trio de Konstantin Lifschitz (nu trebuie ratată niciuna dintre cele trei apariţii ale sale din festival), Andrej Bielow, Boris Adrianov. Între cele două piese mari, un interludiu care şi dă titlul serii: John Adams – Hallelujah Junction pentru două piane (cu Diana Ketler şi Joanna MacGregor).
Duminică, 18.11.2012, Ateneul Român, ora 19:00; bilete 35-100 lei

 

LIEBESLIEDER-WALZERT
Printre cele mai interesante concerte se anunţă recitalul Diana Ketler-Konstantin Lifschitz, cu lucrări de Schubert, Brahms, Ravel şi Dvořák, adică de la valsuri de îndrăgostit la istoria iubirii lui Daphnis şi Chloe.
Marţi, 13.11.2012, Palatul Cercului Militar Naţional, Sala Bizantină, ora 19:00; bilete 25-50 lei

 

DER TOD UND DAS MÄDCHEN – FATA ŞI MOARTEA
Cvartetul Szymanowski propune o seară dedicată în întregime romantismului, cu o piesă de rezistenţă care nu putea lipsi dintr-un astfel de festival: cvartetul Moartea şi fata de Schubert, urmat de cvartetul op. 80 de Mendelssohn.
Luni, 19.11.2012, BNR; doar pe bază de invitaţie

 

NOSELAND
Şi filmul a devenit o tradiţie a festivalului. De data aceasta, Noseland, un „documentar” trăsnit despre festivalul de muzică clasică de la Dubrovnik, despre nasuri şi despre artişti, realizat de Aleksey Igudesman şi Sebastian Leitner (prezent în seara proiecției). Printre protagoniștii filmului, Julian Rachlin, Mischa Maisky, Nicola Benedetti, John Malkovich şi Roger Moore.
Marţi, 20.11.12, ArCuB, ora 19:00; bilete 10-20 lei

 

! O bună tradiţie face ca la fiecare ediţie să apară un CD al festivalului. De data aceasta,  Love Songs cuprinde lucrări pentru pian la patru mâini, Liebeslieder-Waltzer de Brahms, patru dansuri slave de Dvořák (cu Diana Ketler şi Konstantin Lifschitz) şi lucrări pentru violă/vioară şi pian: Brahms, Suk şi Dvořák (cu Răzvan Popovici şi Andrej Bielow). O amintire bună şi palpabilă pentru nostalgiile de după festival.