Ema Stere
A lucrat ca redactor de carte într-o editură, traducător, asistent, apoi lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (Universitatea din București). Din 2006 este co-realizator, împreună cu Attila Vizauer, al emisiunii „Vorba de cultură” (Radio România Cultural).
Măştile lui M.I. - Gabriel Liiceanu în dialog cu Mircea Ivănescu
În primăvara anului 2011, Gabriel Liiceanu l-a vizitat de cinci ori, la Sibiu, pe poetul Mircea Ivănescu. Acesta din urmă tocmai împlinise 80 de ani și avea să moară curând, pe 21 iulie.
Tridentul lui Neptun - Fred Vargas
Fred Vargas este pseudonimul scriitoarei de romane polițiste Frédérique Audoin-Rouzeau (de profesie istoric și arheolog).
Serafimul și Zambezi - Muriel Spark
Scriitoarea britanică Muriel Spark (1918-2006) s-a născut la Edinburgh, dar avea să călătorească întreaga viață.
Originea lumii - Jorge Edwards
Patricio Illanes, un medic de „șaptezeci și mulți de ani”, cade pradă unei crize de gelozie și ajunge la concluzia că mai tânăra sa soție, Silvia, a fost amanta lui Felipe Díaz – un artist care trăiește, ca și ei, la Paris.
Cu durere, despre procente
Cea mai recentă ediție a Salonului de carte de la Paris (16-19 martie) a dat la iveală o situație ciudată ...
Odihnă desăvârşită - Amos Oz
În Poveste despre dragoste și întuneric, răvășitorul său volum autobiografic, scriitorul israelian Amos Oz își istorisește copilăria și adolescența...
Mr. Vertigo - Paul Auster
Trebuie s-o spun de la început: sunt fană Paul Auster. I-am citit toate cărțile traduse până acum în limba română, precum și trei volume (două dintre ele, experimente paraliterare)...
Tipar la o culoare
Nu e un secret, în lumea editurilor: tiparul monocrom e cel mai ieftin. Când vine vorba despre cărți ilustrate, însă, opțiunea pentru alb și negru nu mai reprezintă neapărat o modalitate de reducere a costurilor, ci o declarație de principiu.
Magia în istoria intelectuală a Europei - Lynn Thorndike
În fapt o teză de doctorat susţinută în 1905 la Universitatea Columbia de către Lynn Thorndike (1882-1965), cartea prezintă o neliniştitoare actualitate.
Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică - Herta Műller
Herta Műller se joacă, în modul cel mai serios cu putinţă, cu propriul scris. Ori nici nu e joacă?