Tu ce-ai făcut în weekend?
De multe ori mă sună prietenii să-mi ceară sfatul atunci când vor să iasă în oraș. „Cum să fie localul?”, întreb. „Păi, să nu fie prea aglomerat”. „Cu muzică bună”....
„Să aibă plasme, că e meci diseară”. „Să nu fie gălăgie, că nu vreau să urlăm unii la alții”. „Să aibă spațiu pentru nefumători” - sunt doar câteva dintre criteriile pe care le primesc și de care trebuie să țin seama atunci când le fac sugestii.
De obicei accept provocarea, scanez din memorie „harta” localurilor din oraș și mă pun pe treabă. Fac o listă de minim trei propuneri, dar nu ezit să le spun prietenilor plusurile și minusurile cârciumilor cu pricina - dacă le știu și am fost pe-acolo. Dacă recomand din auzite sunt mai temătoare, dar încerc să mai aflu detalii. Nu-i mare scofală să alegi un local, dar, la urma urmei, n-aș vrea să le stric seara și să propun un local îndoielnic, chiar dacă prietenilor le aparține în totalitate decizia finală.
Desigur că merge și varianta „am trecut pe-acolo și părea ok de-afară” sau „am văzut niște poze pe facebook” atâta vreme cât faci alegerea dintr-o curiozitate și îți asumi riscul. Practic, știai de la început că nu știi cum se va dovedi a fi seara.
Însă, exceptând momentele în care vrem să încercăm din principiu „ceva nou” (vorba unei bune prietene), ne place să mergem la sigur atunci când facem planuri pentru o seară anume.
Ne place să știm că serviciile sunt bune, sau dacă sunt „iuți” chelnerii și mai ales că nu te fură nimeni la nota de plată. Distracția – „dezideratul” ultim al unei seri în oraș – este, vrem-nu vrem, alcătuită din astfel de mici elemente care pot fi hotărâtoare. De aceea ne place să alegem în cunoștință de cauză.
Dar ce faci când n-ai timp, n-ai pe cine suna, n-ai idee ce să faci într-o anume seară? Sunt o mulțime de site-uri, de aplicații, sunt rețelele de socializare care te pot ajuta în doi timpi și trei click-uri. Sau poți scrie în bara de căutare „local bucurești paste nefumători”. Și (iarăși) trebuie să alegi din lista de link-uri pe care ți-o prezintă Google. Satisfacția e cu atât mai mare când te poți lăuda prietenilor că tu ai descoperit locul acela.
Cam așa procedăm în fiecare dintre momentele mai mici sau mai mari ale vieții noastre: o schemă de criterii, un pic de documentare sau un sfat prietenesc, eventual un moment de indecizie și, apoi, alegerea finală.
În ce loc am mers, câți prieteni am invitat, cum ni s-a părut mâncarea sau muzica – toate acestea țin de gustul fiecăruia în parte. Și despre gusturi nu prea discutăm, vorba aceea.
Cred că cel mai important este faptul că am făcut o alegere. Că n-am mers la voia întâmplării. Că n-am stat acasă. Măcar ai ce răspunde la întrebarea „ce-ai făcut în weekend?”.
„N-am făcut nimic. Am stat în fotoliu și m-am uitat la televizor” nu e chiar un motiv de laudă!
POST SCRIPTUM: a se citi într-o cheie electorală