[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Anca Negoiță publicat la: 13/12/2012
Tendinţe sănătoase

Tendinţe sănătoase

Se termină 2012. Dacă nu suntem exterminaţi de vestita apocalipsă, de criza financiară (despre care se spune că s-a terminat, părere cu care eu personal ţin să nu fiu de acord) sau de proprii monştri născuţi din fobiile urbane, avem ce face şi ce vedea în 2013.

Şi asta nu pentru că trebuie să populăm vreo nouă planetă, ci pentru că, în sfârşit, după îndelungi încercări pe piaţa românească au început să se concretizeze nişte tendinţe... sănătoase. De la valul bio-organico-naturalo-vegan şi până la noua pasiune a bărbaţilor pentru hainele create la comandă. 

Pe modelul „every cloud has a silver lining”, criza economică a reuşit să scoată din omenire câteva dintre cele mai frumoase trăsături, de altfel adânc îngropate de rapida globalizare din ultimii zeci de ani. Întoarcerea la fundamental, la esenţă, la natural, la „acasă” a adus câteva dintre cele mai gustoase plăceri ale copilăriei. Băcăniile. Acele magazine în care totul este natural, preparat după reţetele bunicii, sănătos şi delicios într-un sens care nu are nicio legătură cu vreo stea Michelin, ci doar cu siguranţa pe care ţi-o dă o felie de cozonac cu lapte cald savurate în timp ce asculţi o poveste în aşteptarea Moşului. Despre Băcănia Veche, Prăvălia cu Delicateţuri, La Bunătăţuri şi multe altele am povestit deja în paginile revistei şi sper să avem ce povesti despre ele şi anul viitor.

La fel de dragi ne-au fost şi veganii raw, care s-au înmulţit în ultimii 2-3 ani mai ceva ca ciupercile după ploaie. Dacă în 2008 aveam un singur restaurant raw în Bucureşti, acum sunt mai bine de 10 restaurante, magazine specializate, cofetării. Un alt fel de întoarcere la rădăcini, de data aceasta ad litteram. Rawdia, Barca, Omra Elias, Ostraw Vegan, Veganzza, Fibrio. Şi lista continuă.

În ce priveşte moda, în ultimii doi ani în România a avut loc o explozie de „bespoke” şi „made to measure”. Exact ca în perioada interbelică, atelierele de vestimentaţie la comandă apar unul după altul, care mai de care mai elegant, mai cunoscător şi mai dornic în a-i învăţa şi pe alţii cum să aibă grijă de imaginea lor, cum să respecte eticheta, cum să se comporte într-o societate civilizată. De la Alexandru Ciucu, care a fost primul, până la Tudor Personal Tailor, Sarto şi alţii, puteţi obţine informaţii pertinente la prima mână. La fel cum, în special pentru doamne, există mai multe târguri de modă. Autor, Unveiled, V for Vintage sunt evenimente maturizate şi bine închegate.

Aşa că avem toate şansele la un 2013 bogat. În delicateţuri, haine frumoase şi sănătate. Dacă nu suntem exterminaţi de vestita apocalipsă, evident.

Taguri: