[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Doina Anghel publicat la: 4/01/2012

O poveste cu hărţi

O poveste cu hărţi

Acum 4 ani, când am început proiectul Trasee urbane în Bucureşti, am plecat de la ideea de a promova patrimoniul arhitectural al Bucureştiului...

...dincolo de aspectul lui de capitală postceauşistă, plină de cicatrici, demolări abuzive şi patologii urbane profunde.

Încadrate undeva la graniţa dintre documentar, cartografie şi istoria arhitecturii, „traseele urbane”, realizate împreună cu arhitectul Octavian Carabela, includ proiecte ale unor arhitecţi care au definit imaginea Bucureştiului. Bucureştiul mai are încă un patrimoniu, are o istorie a arhitecturii care merită cunoscute.

Fiecare traseu conţine o parte de documentare şi harta cu informaţii despre clădirile alese. Primul astfel de traseu a fost inspirat de un arhitect vizionar – Marcel Iancu (harta poate fi consultată în varianta PDF1 şi propune o explorare a locuinţelor şi imobilelor moderniste, construite de Iancu în Bucureşti în anii ’20-’30 ai secolului trecut).

Un alt arhitect la fel de inovator pentru epoca lui a fost Ion Mincu, ale cărui proiecte sunt incluse în traseul lansat anul trecut în noiembrie. În acelaşi timp cu traseul Ion Mincu, a fost lansat şi traseul Arhitectura neoromânească. Proiectul va continua cu alte astfel de trasee de autor (Ion D. Be­rindey, Horia Creangă etc.) sau care ilustrează o mişcare, un stil important pentru definirea arhitecturii Bucureştiului.

Traseele pot fi incluse în circuite pentru turişti, chiar şi pentru un străin venit dintr-un oraş cu un patrimoniu arhitectural bogat, Bucureştiul mai are destule de oferit... încă, dacă distrugerea patrimoniului se opreşte la timp.

 

Citeşte şi Proiecte de stradă: Global Mindscape