[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 1/05/2012
Cu cine facem „duet”?

Cu cine facem „duet”?

Cu Londra, Atena, Budapesta, Beijing, Moscova şi lista continuă. De ce s-ar în­frăţi Bucureştiul cu nişte metropole aflate în topul turistic, când oraşul de pe malul Dâmboviţei nu exportă (aproape) nimic?

De ce se împrietenesc ora­­­şele? Pentru schimb de experienţă, opinii, va­lori, eventuale parteneriate, pen­tru schimburi tra­di­ţio­nale, culturale. Cel puţin asta afirmă studiile despre „înfrăţire”. Dar să studiem tandemurile: Londra are 12 linii de metrou, cea mai veche reţea din lume de trenuri care circulă pe sub pământ. Bucureştiul va avea abia peste trei ani a cincea magistrală. Şi nu este nici pe departe un obiectiv turistic.

Atena: con­servă fiecare ciob de ceramică descoperit. Noi facem parcări peste oraşul vechi. Budapesta: pe Dunăre răsună sirenele vapoarelor-restaurant. În Bucureşti, pe Dâmboviţa, se aud doar broaştele. Beijing: creşte de la an la an ca Făt-Frumos în 10. Bucureştiul e la vârsta termopanelor şi a reabilitării termice făcute din fuga mistriei. Moscova: Catedrala Sf. Vasile din Pia­­­ţa Roşie, o imagine spec­­taculoasă, nelipsită de pe cărţile poş­tale.

La noi — Catedrala Mân­tuirii Neamului, un po­­sibil adversar cultural. Stăm bine la superlative mai ales în privinţa Palatului Parlamentului: cea mai grea, cea mai scumpă, cea mai mare clădire administrativă din lume pentru uz civil. Însă, ca o concluzie, în timp ce importul de „cultură urbană” a crescut (arbori tuia, graffiti şi clădiri din sticlă), exportul nostru cultural înregistrează un deficit greu de adus pe linia de plutire.