Nr.11Octombrie 2012 De la nume la renume
CarteCronică în piatră. Vremea nebuniei - Ismail Kadare
Ce se întâmplă cu lumile care dispar? Poate există o ţară minunată şi tristă în care se adună toate lumile care fie au adormit, fie au fost ucise de către alte lumi. Uneori, aceste lumi devin literatură, continuându-şi, astfel, existenţa.
CarteImigranții - Ioana Baetica Morpurgo
Cel de-al doilea roman al prozatoarei Ioana Baetica Morpurgo, Imigranţii (Polirom, 2011), anunţă din titlu o tematică aproape absentă din literatura română contemporană. Tema imigrării a fost abordată la noi mai mult în artă şi mai puţin în literatură, film sau teatru.
CarteIerusalim. Biografia unui oraş - Simon Sebag Montefiore
„Istoria Ierusalimului este istoria lumii, dar mai este şi cronica unui oraş provincial adesea sărac, pierdut printre colinele Iudeei.”
RestauranteNostalgie fără conservanţi
Se poartă din ce în ce mai mult moda băcăniilor, a prăvăliilor, a delicateţurilor care mai de care mai „ca la mama sau bunica pe prispă”. Nu ştiu dacă picajul liber al economiei a dus la această întoarcere bruscă la origini, sau doar snobismul autohton.
FilmNebănuite sunt căile răului
Un al doilea film al regizorului Cristian Mungiu, „După dealuri, a obţinut la Cannes premiul pentru interpretare feminină (Cristina Flutur şi Cosmina Stratan) şi pentru scenariu.
DansIstvan Teglas: „Nu ştiu dacă sunt actor sau dansator”
Istvan Teglas este o specie rară de artist în România. Dacă îl vezi mişcându-se, nu ai crede că nu e dansator cu „diplomă” şi încă „ceva”, iar în teatru îi remarci expresivitatea. Despre cum se amestecă lucrurile când eşti actor şi performer, într-un interviu de Cristiana Gavrilă
OraşȘerban Sturdza: „Lumea încă nu s-a prostit, încă nu e coruptă”
Fie că a moştenit proprietăţi cărora le-a conferit destinaţie publică, fie că reabilitează unele case sau le salvează pe altele, numele Sturdza are în continuare greutate. De ce anume se leagă acest nume în Bucureşti, într-un dialog cu Aura Clara Marinescu.
MuzicăEric Sardinas and Big Motor. Muzică și putere
Chitaristul american de blues vorbește despre cel mai recent album, despre viitorul bluesului, dar și despre sursele de inspirație pe care le găsește în Europa de Est. A întrebat Patricia Marinescu
FilmCu seriozitate, despre comedie
Comedia populară, Despre oameni și melci, regizată de Tudor Giurgiu, a atins un număr record de spectatori în primele două săptămâni, mai ales pentru un film de gen, producție autohtonă.
DansLa dans, domnule Caragiale!
Când ne gândim la Caragiale, ne vin în minte, ca într-un dicteu automat, replici, personaje, situaţii. Scrisori pierdute, carnavaluri, nopţi furtunoase, Mitici şi Caţavenci, Zoi şi Miţe, politică şi sex. Curat murdar!
DanseXplore dance festival 2012
eXplore dance festival a ajuns deja la a 7-a ediţie. Oportunitatea de a fi activ, de a-şi asuma aceleaşi riscuri ca şi artistul sunt lucruri care oferă publicului o poziție privilegiată la ediţia din acest an, cu tema A-Dance.
OraşSălile TNB
Trei dintre noile săli ale Teatrului Naţional sunt finalizate. În celelalte lucrările avansează, iar în săli se repetă, se construiesc decoruri.
FilmTom Sawyer - Cronică de film
Chiar dacă spectaculoasele și splendidele animații (cele mai multe 3D) și seria Harry Potter, de pildă, au creat printre tinerii spectatori dependențe și mode, producțiile pentru copii sunt extrem de puține.
Evenimentul luniiFestivalul Național de Teatru 2012. Silviu Purcărete în gros-plan
În perioada 26 oct.-4 nov., Festivalul Naţional de Teatru aduce în Bucureşti cele mai importante producţii ale stagiunii trecute. A 22-a ediţie a FNT stă sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012, Strindberg şi conaţionalul Caragiale.
OraşCasă nouă pentru Instituto Cervantes
Spaniolii s-au mutat în casă nouă, chiar în inima Bucureştiului, în clădirea Hotel Cişmigiu. Pe o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi au fost amenajate spaţii funcţionale şi generoase, cu săli de curs, bibliotecă, auditoriu, birouri, sală de şedinţe, dar şi o terasă interioară.
OraşAnima Sana intervenţie artistică
Echipa I Love Bucharest va picta pereții unui spital de copii. Două săli de aşteptare şi un culoar de acces în cabinetele medicilor din clădirea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” vor fi redecorate, în această perioadă, de o echipă de tineri artişti.
OraşCauze fără clauze
Nicu Neamțu este un avocat pasionat de istoria orașului, care ar pleda oricând pentru cauza patrimoniului arhitectural. Un pasionat de trasee pe două roți.
MuzicăFrom Ireland with… Cranberries
O fată și trei băieți. O adevărată „apariție”, pentru noi, la începutul anilor '90. A fost mai mult decât asta.
MuzicăVirtuozitate la… superlativ – Portnoy & friends
Mike Portnoy este elementul central al proiectului care ajunge în premieră la București. Membru fondator al Dream Theater, grup pe care l-a părăsit după 25 de ani. Portnoy a adunat alți trei instrumentiști consacrați și a pornit-o prin lume.
MuzicăDave Matthews Band - Away from the World
Albumul asupra căruia mă voi opri este Away from the World, semnat de o trupă foarte dragă mie, Dave Matthews Band. DMB nu este genul de trupă care să impresioneze. Este o trupă de la care te aştepţi să cânte ca şi până atunci.