Trei luni în India. Interviu cu Sega
Sega este autorul unei cărți de călătorie (exterioară + interioară) cu titlul Namaste, apărută la Editura Humanitas. Despre experiența sa indiană și urmările sale a vorbit într-un interviu acordat revistei BeWhere!
Ce e Sega: poreclă din copilărie sau personalitate post-India?
Colegii din clasa I nu puteau să pronunțe un nume atât de lung precum Segărceanu, așa că mi-au zis Segăr. Până într-a cincea, s-a pierdut și „r”-ul. Ajunsesem, astfel, Segă. La căciuliță am renunțat ceva mai târziu, după facultate, când am intrat în lumea fără diacritice a publicității. Și așa am rămas până în ziua de azi: Sega. Probabil că în zece ani o să ajung Seg, apoi Se, apoi S, după care voi dispărea cu totul.
În Namaste povestiți despre o călătorie anterioară, la Muntele Athos. Veți scrie o carte despre?
Am de gând... Va fi un roman de aventuri spirituale pe Muntele Athos. Trei indivizi, Cătălin, Andone și Sega – fiecare cu spaimele și speranțele lui – pleacă de Înviere pe Athos să caute niște răspunsuri și să-l găsească pe Dumnezeu. Stau acolo patru zile și patru nopți, halucinând de foame, de sete, de frig, de ploaie și de nesomn, bucurându-se de un tratament intensiv de slujbe, rugăciuni, spovedanii, împărtășanii și având parte de câteva interacțiuni umane memorabile.
Namaste e și roman („de aventuri spirituale”), și un fel de intrare liberă în Osho International Meditation Resort... Din câte știți, a încercat cineva, după ce v-a citit cartea, să practice tehnicile pe care le descrieți?
Nu, în schimb sunt foarte mulți care au plecat sau intenționează să plece la Pune, unde îl și văd pe Ananda bodogănind, căci va fi asaltat pentru autografe de cititorii români, care îl vor recunoaște pe my coach cel ursuz. Și nu pot decât să chicotesc amuzat și să aștept de la el un email plin cu înjurături.
Pe site-ul dvs. (http://sega-namaste.com) scrieți că acesta este primul volum al unei trilogii... În ce stadiu se află proiectul?
Scris și rescris, al doilea volum – romanul de aventuri spirituale în Nepal – se află în faza de editare finală, proces pe care am fost însă nevoit să-l întrerup odată cu lansarea primului volum și începerea campaniei de promovare a acestuia. Mă voi reapuca de treabă când se vor liniști apele... Al treilea volum – romanul de aventuri spirituale înapoi în India – e în faza de gestație...
Sfârșitul trilogiei = sfârșitul căutărilor?
Sfârșitul = începutul?
M-a uimit că, după cum povestiți, indienii care luau parte la workshop-urile din Osho Resort nu păreau neapărat mai aproape de practicile budiste... dimpotrivă, chiar. Meditația Osho presupune un anumit nivel de cultură, de înțelegere?
Cred că e vorba de episodul legat de întâlnirile de seară din Osho Auditorium, unde vesticii se calcă puțin pe bătături cu indienii... Am încercat să descriu două tipuri comportamentale diferite, ambele însă departe de meditație și aproape, în schimb, de condiționările culturale specifice.
V-ați întors în publicitate, după călătoria în India?
Nu.
Lucrați altfel, trăiți altfel, v-ați amenajat altfel locuința? Post-Osho, îi citiți altfel cărțile?
Lucrez altfel, trăiesc altfel, dar nu mi-am amenajat altfel locuința și nu am mai citit Osho de când m-am întors, adică de trei ani, pentru că nu am mai simțit nevoia. O parte dintre cărțile pe care le-am cumpărat entuziast din India le-am împrumutat unui prieten preot, restul zac într-o ladă, neatinse.
Dați dovadă de mult umor, ironie, autoironie... Ceea ce e foarte important pentru calitatea scrisului, dar nu e cumva o piedică în calea iluminării?
Nicidecum, eu unul m-am iluminat. Noroc că mi-a trecut.
BIO
SEGA – Octavian Segărceanu pe numele lui adevărat – s-a născut în 1971, la Braşov. Deşi scrisul îl atrage din copilărie, ajunge să publice abia după 1990 mici crochiuri în Gazeta de Transilvania. După absolvirea Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, se angajează copywriter în publicitate, unde rămâne vreme de şapte ani, pentru ca apoi să se reorienteze spre regia de reclame. Cinci ani mai târziu, dându-şi seama că îi scapă tocmai regia propriei vieţi, pleacă pe Muntele Athos în căutarea a ceea ce nu găseşte în el însuşi. Fiindcă o sumedenie de întrebări îi rămân în continuare fără răspuns, pe 11 iunie 2008, Sega porneşte spre India să-şi afle propriul adevăr. Vreme de un an, care ar putea fi considerat iniţiatic, paşii îl poartă de la ashramul lui Osho din Pune până în locul naşterii lui Buddha, în Nepal, din nordul tibetan al Indiei şi până în sudul ei dogoritor. Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India surprinde prima parte a fascinantei şi, deopotrivă, terifiantei călătorii a lui Sega pe misterioasele tărâmuri de la capătul pământului.