[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ema Stere publicat la: 1/02/2012
Putin despre cărţi şi Hollywood

Putin despre cărţi şi Hollywood

A făcut valuri (inclusiv în România) articolul apărut pe 23 ianuarie în Nezavisimaya Gazeta sub semnătura primului ministru rus, Vladimir Putin.

Candidat pentru un al treilea mandat la funcția de președinte al țării, Putin pune aici în discuție „chestiunea etnică” pe care trebuie să o rezolve Rusia. Ideea fundamentală este următoarea: dacă e adevărat că „proiectul multicultural a eșuat” în țări europene respectabile, cu atât mai complicată e situația pe teritoriul fostei URSS.

Cum să aduci laolaltă oameni cu etnii, religii și interese atât de diverse? Cum să ștergi cu buretele o istorie comună atât de traumatizantă? Răspunsul corect este: construind o „conștiință publică”, un „patriotism civic” care să-i facă pe toți cetățenii Rusiei mândri de statutul lor. Simplu.

Partea anecdotică a articolului – și cea care a ridicat sprâncenele ziariștilor occidentali – constă în propunerea lui Putin privind elaborarea unei bibliografii obligatorii: o listă de 100 de cărți fundamentale, pe care orice absolvent de școală să le fi citit în cursul studiilor. Teoretic, nu pare o idee rea. Dar cine și pe ce criterii face lista? Dacă ea îi va conține tot pe rinocerii literaturii sovietice? Și cum să obligi mințile tinere să asimileze o sută de cărți? Etc.

Indiferent ce părere aveți despre lecturile obligatorii, merită să aruncați o privire peste articolul lui Vladimir Putin, pe care îl găsiți (în limba engleză) aici.

Articolul lui Vladimir Putin

Două lucruri mi s-au părut remarcabile în acest text. În primul rând, el dezbate o chestiune despre care la noi aproape că nu se vorbește: patriotismul. În al doilea rând, Putin vorbește despre „politicile culturale” care pot trezi acest patriotism făcând apel la experiența unui dușman tradițional al fostei URSS: Statele Unite ale Americii. Dincolo de programa școlară, susține el, orice politică de stat care se vrea coerentă trebuie să vorbească și prin media – televiziune, cinema, Internet, cultură de masă în general.

„Să ne amintim modul în care Hollywoodul a contribuit la modelarea conștiinței mai multor generații de americani. El a promovat valori și priorități mai degrabă pozitive cu privire la interesul național și la morala publică. Rusia poate învăța din această experiență.”

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în luna martie. Vladimir Putin se anunță a fi (din nou) un candidat interesant.