Carte
Alexandra Ares: „Puteam să recunosc mirosul fiecărei familii”
Mulți ani m-am simțit ca Gulliver în țara uriașilor.
Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India
Pe coperta din spate a cărții se explică: „namaste e un salut indian însoțit de o înclinare ușoară a corpului, cu palmele împreunate în dreptul inimii.”
Nedim Gürsel: „Îmi exprim sentimentele în limba turcă”
Născut în Turcia, stabilit de peste trei decenii la Paris, scriitorul Nedim Gürsel rămâne legat de patria nașterii sale și prin temele narative, și prin limba în care scrie.
Nazismul: o istorie ilustrată. Ascensiunea şi prăbuşirea lui Adolf Hitler
Cei care citesc cărți de istorie pentru a afla fapte vor fi puțin mirați de această carte, ce pare a privi povestea celui de-al Treilea Reich printr-un ochean ușor descentrat.
Coşovei: „Cultura română nu mai are nevoie de dușmani, ci de prieteni”
Scriitorul Traian T. Coşovei are în spate mulţi ani de presă culturală, motiv pentru care l-am invitat la o discuţie fără fasoane despre ce şi cum se mai scrie la gazetă.
Autor în vizor: Sega
Semnează Sega, îl cheamă de fapt Octavian Segărceanu şi tocmai a publicat, la Humanitas, un jurnal cu titlul Namaste.
Avangarda europeană. Istoria graphic designului - Răzvan Luscov
S-ar putea ca numele autorului să se lege mai degrabă de Gabriel Liiceanu, Zen, Humanitas & Co., decât de avangarda europeană.
Copilărie - J.M. Coetzee
Volumele de amintiri din copilărie au, dacă scriitorul este bun, un anume şarm duios, chiar şi când se referă la evenimente de toată banalitatea.
Viscolul - Vladimir Sorokin
Niciodată nu a nins mai mult într-o carte. Aici, ninsorile par că au început de secole, că nu se mai pot opri, că viața nu mai poate continua decât într-o lume în care ninge mereu.
Fotografie de grup cu scriitoare uitate - Bianca Burţa-Cernat
Se întâmplă destul de rar ca o teză de doctorat în filologie să prindă atât de bine la publicul nefilolog, ca acest volum al Biancăi Burţa-Cernat.