Carte
„Împreună ne simţeam geniale”
Pe Nora Iuga şi Adela Greceanu le despart aproape 50 de ani, le apropie poezia, deschiderea spre experimentul literar, dorinţa de a se bucura, afinităţile structurale. Le apropie chiar şi ceea ce le deosebeşte.
Gaudeamus: cititul de toamnă-iarnă
În gospodăriile bucureştene, acum că s-a terminat cu cumpăratul de rechizite şi conservatul de gogoşari, se pun bani la borcan pentru următoarea marea cheltuială a toamnei: Târgul Gaudeamus.
Micaela Ghițescu, Humanitas, 312 pag., 32 lei
Între uitare și memorie - Micaela Ghițescu
Volumul de amintiri al Micaelei Ghițescu începe, paradoxal, cu transcrierea dialogului dintre autoare și Eugenia Vodă, realizatoarea emisiunii de televiziune „Profesioniștii”.
o monografie
Dodo Niţă, Crepuscul,
116 pag., 23 lei
Sandu Florea - o monografie Dodo Niţă
România este o ţară ciudată. Mă refer la zona editorială. România e ţara în care masele sunt ori prea cultivate, ori prea puţin cultivate ca să consume cultura pentru mase.
Mihail Şişkin, Curtea Veche,
352 pag., 30 lei
Scrisorar - Mihail Şişkin
Un roman epistolar, corespondenţa dintre doi îndrăgostiţi pe care războiul i-a despărţit, Scrisorar este o minunăţie de carte.
Patrick Modiano, Art,
176 pag., 14,9 lei
În cafeneaua tinereţii pierdute - Patrick Modiano
O fată frumoasă, tăcută, pe care nu o cunoştea nimeni, a apărut într-o bună zi (cândva, prin anii ’60) în Le Condé – o cafenea pariziană „care închidea cel mai târziu din cartier” şi care „adăpostea clienţii cei mai stranii”.
Cronică în piatră. Vremea nebuniei - Ismail Kadare, Humanitas, 280 pag., 32lei
Cronică în piatră. Vremea nebuniei - Ismail Kadare
Ce se întâmplă cu lumile care dispar? Poate există o ţară minunată şi tristă în care se adună toate lumile care fie au adormit, fie au fost ucise de către alte lumi. Uneori, aceste lumi devin literatură, continuându-şi, astfel, existenţa.
Imigranții - Ioana Baetica Morpurgo, Polirom
377 pag., 29,95 lei
Imigranții - Ioana Baetica Morpurgo
Cel de-al doilea roman al prozatoarei Ioana Baetica Morpurgo, Imigranţii (Polirom, 2011), anunţă din titlu o tematică aproape absentă din literatura română contemporană. Tema imigrării a fost abordată la noi mai mult în artă şi mai puţin în literatură, film sau teatru.
Ierusalim. Biografia unui oraş
Simon Sebag Montefiore, Trei, 556 pag., 79 lei
Ierusalim. Biografia unui oraş - Simon Sebag Montefiore
„Istoria Ierusalimului este istoria lumii, dar mai este şi cronica unui oraş provincial adesea sărac, pierdut printre colinele Iudeei.”
Vasile Ernu: „Sper să nu găsesc un job bun!”
Născut în URSS, trăind de 22 de ani în România, Vasile Ernu este un personaj controversat – ceea ce îi place la nebunie. Ori de câte ori se simte prea „aşezat” (într‑un loc, într-un job), lasă totul baltă şi se apucă de altceva. Cu orice risc.