Iepuraşul de catifea sau Cum prind viaţă jucăriile - Margery Williams
Scrisă în 1922, istoria iepuraşului de catifea este (ca toate poveştile bune) simplă şi foarte umană:
un băieţel îl primeşte ca dar de Crăciun, se joacă puţin cu el („vreme de vreo două ceasuri, Băieţelul l-a iubit ca pe nimeni altul”), îl uită, pe urmă îl redescoperă, devin inseparabili, dar (fără voia niciunuia dintre ei) se despart definitiv. Biata jucărie e de acum uzată („blăniţa lui se subţiase mult de la atâtea îmbrăţişări”). Cum să supravieţuiască? Ce o să se întâmple cu el? Tocmai când e mai disperat, apare Zâna Jucăriilor şi îl transformă într-un iepuraş în carne şi oase. Şi asta fiindcă, aşa cum îi spusese cândva un vechi căluţ de piele, „când un copil te iubeşte mult, mult timp, şi nu numai pentru că vă jucaţi împreună, ci pentru că te iubeşte CU ADEVĂRAT, atunci devii şi tu adevărat”.
Poveşti despre jucării scoase la pensie s-au mai scris şi au răscolit mulţi copii: amintiţi-vă doar de Soldăţelul de plumb de Hans Christian Andersen. Că dragostea transformă şi înnobilează orice (o vulpe, de pildă), ştim şi din Micul prinţ de Saint-Exupéry – carte scrisă, totuşi, douăzeci de ani mai târziu. Iepuraşul de catifea este o poveste pe măsura lor, atât de tandră şi de pasionantă că sigur va ţine atent orice copil.
Absolut minunate sunt şi ilustraţiile semnate de Ágnes Keszeg, absolventă a Facultăţii de Arte Decorative şi Design din Cluj şi membră a Clubului Ilustratorilor din România. Personajele (fie ele oameni ori jucării) sunt expresive, detalii neaşteptate răsplătesc o privire atentă, iar Zâna Jucăriilor pluteşte peste toate cu păpuşi şi trenuleţe în cosiţele blonde.
Iepuraşul de catifea sau Cum prind viaţă jucăriile
Margery Williams, Cartea copiilor, 36 pag., 29 lei
Ilustraţii de Ágnes Keszeg (pentru copii de 3-11 ani)