[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ema Stere publicat la: 27/06/2012

Floarea vârstei - Jane Fonda

Floarea vârstei - Jane Fonda

La ultima ediție a Festivalului de la Cannes, Jane Fonda a făcut senzație pe covorul roșu, afișând, la cei 74 de ani ai ei, un corp atletic și subțire, un zâmbet perfect, o piele prea puțin ridată...

Sunt imagini care au fost difuzate în toată lumea, inclusiv în presa românească. Avem, iată, șansa unei explicații.

Floarea vârstei, cartea pe care a publicat-o în 2011 și care a apărut recent și la noi, este nu atât un manual de întreținere pentru femeile aflate „în al Treilea Act al vieții” (adică trecute de 60 de ani), cât un soi de inspirational book. Fonda amestecă aici povești personale, istorii aflate de la alții, sfaturi concrete și chestiuni spirituale – nu neapărat creștine, nu neapărat budiste și nici păgâne de-a dreptul, ci în acea mixtură ciudată care face ravagii în lumea occidentală, de vreo 40 de ani încoace. Cititorul care se teme de bătrânețe și de moarte (și cine nu se teme?) va găsi consolare în faptul că autoarea a depășit ea însăși vârsta tinereții. Regina aerobicului, care își deschidea la 45 de ani un studio de fitness, continuă să facă exerciții și să vândă DVD-uri, dar nu mai aleargă, nu mai schiază și trebuie să își protejeze gâtul când înoată. A suferit operații la șold și la genunchi. Recomandă exerciții blajine, precum mersul pe jos.

 

Pe de altă parte, cartea este extrem de îndrăzneață în alte privințe. Fonda a mers prin cămine de bătrâni și a intervievat persoane foarte vârstnice cu privire la, de pildă, viața lor sexuală. Un domn de 101 ani i-a povestit despre relația lui cu o doamnă de 95. Un alt subiect tabu, moartea, este întors pe toate părțile, cu același optimism. Autoarea declară că vrea să se „recicleze”, adică să fie înmormântată fără procedeele obișnuite de îmbălsămare și fără a fi incinerată. Găsește consolare în atitudinea la fel de senină a eroilor săi trecuți de centenar. Conchide: „există ceva mai rău decât moartea: o viață care nu a fost trăită din plin.”

 

Interesul acestei cărți mi se pare că stă tocmai în pluralitatea ei. Puteți să o apreciați ca îndrumar, să luați aminte la exercițiile fizice, alimentele și tehnicile sexuale recomandate pentru o frumoasă îmbătrânire. Pe un alt palier, Floarea vârstei e un exemplu de gândire pozitivă pusă în practică și în teorie. Poate fi citită ca atare, inclusiv capitole precum „Cum să facem efectiv o trecere în revistă a vieții” ori „Ghid de meditație conștientă”.

 

În fine, cartea funcționează și ca o autobiografie bizară. Însoțite de multe fotografii, episoadele din viața lui Jane Fonda sunt acompaniate întotdeauna de „explicații”. Ea pune divorțul de al doilea soț, Tom Hayden, pe seama schimbărilor ei hormonale din premenopauză. Își povestește relația cu un tată celebru, Henry Fonda, neapropierea de mamă, depresia familială, căsătoria ratată cu Ted Turner... Le dă tuturor acestor episoade un rol formator, un quelque chose luminos.

Iată și explicația apariției ravisante de la Cannes, pe care v-am promis-o încă din primul paragraf!

 

Floarea vârstei

Jane Fonda, Lifestyle, 352 pag., 39 lei