[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ema Stere publicat la: 26/09/2012
Dumnezeu: o amăgire (ediția a doua) - Richard Dawkins
Dumnezeu: o amăgire (ediția a doua) | Richard Dawkins, Curtea Veche, 320 pag., 35 lei

Dumnezeu: o amăgire (ediția a doua) - Richard Dawkins

Dumnezeu: o amăgire este o carte consistentă, care își propune să combată teoria creaționistă cu argumente din zone diverse: biologie, fizică, logică matematică etc.

Biolog la origine, dar și etolog (adică specialist în comportamentul animalelor), Richard Dawkins (n. 1941) este un tip sclipitor și enervant; ateu, deși s‑a născut într-o familie anglicană; foarte vizibil în ziare, pe bloguri, la televiziune; gata să critice chestiuni sfinte, cum ar fi religiile, dar și postmodernismul ori marea toleranță a forurilor academice din ziua de azi. Cum să nu enerveze?! Am menționat că e ateu?

Dumnezeu: o amăgire este o carte consistentă, care își propune să combată teoria creaționistă cu argumente din zone diverse: biologie, fizică, logică matematică etc. Sunt cazuri în care Dawkins face apel chiar la texte literare ori la producții umoristice. În fond, avem de a face cu o carte de popularizare, chiar dacă adresată persoanelor cu educație peste medie. Autorul însuși recunoaște că experiența ca realizator de documentare TV l-a ajutat să își construiască acest discurs accesibil, atrăgător, presărat cu multe exemple.

Doctor în științe la Universitatea din Oxford (1989), doctor honoris causa al multor alte universități, Dawkins este un bun genetician și cunoscător al teoriei darwiniste. În Gena egoistă (1976), el a introdus chiar un termen nou: memul (sau mema), definită drept „unitate de moștenire culturală”, care s-ar transmite prin comunicare. Supraviețuirea ideilor religioase s-ar putea explica, susține el, nu doar prin existența unor meme legate de Dumnezeu, ci și a compatibilității acestora cu alte meme din „memoplexul” colectiv.

Cartea discută subiecte din cele mai variate, precum cele cinci dovezi ale existenței lui Dumnezeu formulate de Toma din Aquino în secolul XIII, pariul lui Pascal, simțul moral și legătura sa cu religia, avortul, homosexualitatea etc. Pe alocuri, tonul argumentației poate jigni un credincios înflăcărat – dar ateii, spune Dawkins, au parte de un tratament mult mai aspru din partea societății. Un motiv ar fi și lipsa lor de organizare („având tendința de a gândi independent, ei nu se supun autorității”), dar și ostracizarea la care sunt supuși, din toate direcțiile. Conform unui sondaj Gallup din 1999, doar 49% dintre americani ar fi de acord să voteze o persoană competentă pentru o funcție publică, dacă acea persoană ar fi atee.

Darwin a publicat Originea speciilor în 1859. Au trecut 153 de ani de atunci, dar planeta nu pare a fi căzut de acord în privința teoriei darwiniste – nici pe departe. 

 

 


un comentariu
daiana31 Martie, 2013:

Buna ziua, de unde pot sa o comand?